eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Tizenöt év börtönre számíthat, aki nem áll fel a himnusz alatt

Harmincnál több ember ellen folyik felségsértés címén eljárás Thaiföldön - köztük van az ország egyik legismertebb civil aktivistája is. Az elítéltek 15 év börtönre számíthatnak, így most sorsa miatt aggódik egy ausztrál író és két diák is, akik nem álltak fel egy moziban a nemzeti himnusz alatt.

A Thaiföldre utazó turistákat rendre figyelmeztetik: ne rontsák el az életre szóló élményt azzal, hogy megjegyzéseket tesznek a királyi családra. A thaiak ugyanis rajonganak a világ legrégebb óta uralkodó királyáért, akinek a megsértegetéséért akár tizenöt év börtönt kaphatnak még a nyugatiak is.

Most például a thai civil szervezetek mozgalmának legendás alapítóját, a 76 éves Szulak Szivarakszát tartóztatták le, amiért a múltban állítólag sértő megjegyzéseket tett a királyra. Miközben az évek óta megosztott ország forrong, és a parlamenten kívüli ellenzék a kormány távozását követeli, tudósítók megjegyzik: a hatóságok az utóbbi időben a szokásosnál gyakrabban veszik elő a felségsértés vádját.

Szulakot egy tavaly decemberi emberi jogi fórumon tett felszólalása miatt tartóztatták le. Az ügy pikantériája az, hogy Szulak közel áll a kormányellenes Népi Mozgalom a Demokráciáért nevű csoporthoz, a PAD-hoz, amely hónapok óta blokád alatt tartja a bangkoki kormányrezidenciát.

A PAD a kormánnyal szemben a monarchia védelmezőjének állítja be magát, és azzal vádolja Takszin Sinavatra volt miniszterelnököt és a hatalmon lévő szövetségeseit, hogy fel akarják számolni a királyságot. A hangulatot azonban tovább szította, hogy a királyné részt vett a kormányellenes tüntetéseken meghalt egyik PAD-aktivista temetésén.

Szulak mellett a felségsértés vádja miatt le kellett mondania az idén egy miniszternek, két diákot pedig azért helyeztek vád alá, mert egy moziban nem álltak fel, amikor a királyi himnuszt játszották.

Egy ausztrál író börtönben várja a bírósági tárgyalást, amelyen eldől, valóban sértegette-e a királyi családot egyik könyvében. Õ csak egyike annak a 32 embernek, aki ellen jelenleg hasonló eljárás folyik.

Az elítélt nyugatiaknak általában nem kell letölteniük a büntetést, hanem kitoloncolják őket. Mivel azonban nemcsak turistákról, hanem az országban letelepedett emberekről van szó, a kitoloncolás is nagy csapás lehet számukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×