eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Mégsem Grúziának volt igaza Moszkvával szemben?

A nyugati média is egyre jobban megkérdőjelezi a grúz változatot a nyári, kaukázusi háborúról. A befolyásos médiumok sorában immár a New York Times is felveti, hogy Szaakasvili elnök indított támadást. Emellett EBESZ-megfigyelőket idéz, akik szerint a grúzok válogatás nélkül lőttek polgári épületeket Dél-Oszétiában.

A kaukázusi háborút követő napokban úgy tűnt, hogy Oroszország ügyetlenül kezeli a nyugati médiát, és ezért sokan az angolul folyékonyan beszélő és mindig elérhető grúz elnöknek adtak igazat.

John McCain, az amerikai elnökválasztásokon vesztes republikánus jelölt például egy híres mondatában azt mondta: "mindnyájan grúzok vagyunk", és keményen bírálta Moszkvát, amiért csapatait grúz területre küldte.

Arról a felek máig vitáznak, hogy miért is indult meg a villámháború, egy azonban biztos: Nyugaton most már a grúz verziót is kezdik bizalmatlanul kezelni. A New York Times például megkérdőjelezi, hogy a lázadó város, Chinvali ellen valóban precíziós fegyvereket alkalmaztak-e a NATO által kiképzett grúz katonák.

A lap idézi az EBESZ helyszíni megfigyelőit, akik azt is kétségbe vonták, hogy az oszétok a támadás napján aknavetőből lőttek volna két grúz falut - a provokáció volt az egyik indok a grúz offenzíva megindításában.

A lap szerint egy finn őrnagy, egy fehérorosz százados és egy lengyel polgári megfigyelő sem tudta igazolni a szakadár területen lévő, említett grúz falvak elleni aknatámadásokat, azt viszont igen, hogy a grúz katonai támadás éjszakáján tizenöt másodpercenként csapódtak be a tüzérségi lövedékek - többek között a Grad-rakéták - Chinvaliban.

Nyugodtak voltak, azért nem mentek a pincébe

Az EBESZ grúziai képviseletét akkoriban ellátó, azóta lemondott volt brit százados pedig azt állította: világos volt, hogy a grúzok válogatás nélkül lőttek polgári épületeket is. Még ha volt is provokáció, a válasz aránytalan volt - tette hozzá Ryan Grist.

Augusztus 7-én este Szaakasvili elnök közölte: tűzszünetet léptet érvénybe, ám négy és félóra múlva megindult az offenzíva. Sok oszét polgári lakos azt mondta: azért nem ment a pincébe, mert azt hitte, nem lesznek harcok.

A grúz támadást követően az orosz csapatok behatoltak Dél-Oszétiába, grúz városokat is bombáztak és a nyomukban érkező oszét milíciák etnikai tisztogatást hajtottak végre a grúz falvakban. Mindeközben az orosz hadsereg lerombolta a NATO által épített grúz katonai infrastruktúra egy részét. Az EBESZ hivatalosan nem volt hajlandó megerősíteni a jelentést.

Tudósítók szerint a grúziai háború nyugati megítélése volt az egyik indok, amiért Dmitrij Medvegyev orosz elnök nem gratulált megválasztása napján Barack Obamának, hanem az Egyesült Államokat ostorozó beszédet mondott. Medvegyev időközben gratulált, jövő heti washingtoni útján pedig találkozhat Obamával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×