eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Tíz hete készül a kormányalakításra Barack Obama

Barack Obama 75 nap múlva veszi át az elnöki hivatalt, de már tíz hete készül a kormányalakításra. A munkában a Clinton-adminisztráció két tapasztalt munkatársára számít. Az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke "gyors, de nem elhamarkodott" hatalomátvételt tervez.

Várakozások szerint Barack Obama egy-két napon kinevezi a Fehér Ház személyzeti főnökét. A legvalószínűbb jelölt erre a kulcsfontosságú pozícióra Rahm Emanuel, a megválasztott elnök régi és kipróbált chicagói munkatársa.

A demokrata elnök a Clinton-adminisztráció egy másik tisztviselőjének, John d. Podestának a segítségével alakítja meg a kormányát. Podesta volt Bill Clinton idején a Fehér Ház személyzeti főnöke, jelenleg a Center for American Progress nevű kutatóközpont vezetője.)

Obama valószínűleg már akár a jövő héttől folyamatosan megnevezi, kikre számít a kormányában. Munkatársaival - akik közül a legtöbben végigdolgozták vele az elnökválasztási kampányt - azonnal elkezdi áttekinteni a tárcák működését, és figyelemmel kíséri a leköszönő kormányzat valamennyi intézkedését.

Érdekesség, hogy felmerült: Obama megtartja Robert Gates védelmi minisztert a mostani kormányból. Ez azért lenne ésszerű lépés, hogy gyorsabban megtervezhessék az amerikai csapatok kivonását Irakból.

Tanult Bill Clinton hibájából

Obama mindenképpen el akarja kerülni, hogy a hatalomátvétel olyan kaotikus legyen, mint a legutóbbi demokrata elnöké volt. Bill Clinton 1992-ben január 15-én -tehát csak öt nappal a hatalomátvétel előtt - nevezte ki a Fehér Ház vezető tisztségviselőit, akiknek így nem volt idejük beletanulni a feladatukba annak átvétele előtt.

E hiba elkerülése érdekében választja valószínűleg Obama Emanuelt a Fehér Ház személyzeti vezetőjének. (Ha ő nemet mondana, akkor a legvalószínűbb jelölt a Szenátus többségi frakciójának vezetője, Thomas A. Daschle vagy William M. Daley volt kereskedelmi miniszter.)

Podestát már tíz hete megbízta azzal, hogy nézzen körül, kik lehetnek a kormányzat tagjai. Republikánus jelöltek is szóba kerülhetnek miniszternek - közülük leggyakrabban Chuck Hagel volt nebraskai szenátor neve merült fel.

A miniszterek kiválogatásában Obama munkatársai szerint olyan újszerű eszközöket is felhasználnak majd, mint a Google internetes kereső.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×