eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Ezermilliárdokkal lehelnek életet a német gazdaságba

A német kormány a pénzügyi válság hatásainak ellensúlyozására 25 milliárd eurós (mintegy 6.500 milliárd forint) gazdaságélénkítő programot dolgozott ki. Ennek keretében javítani kívánja az infrastruktúrát, átmeneti adókedvezményekkel serkenti az ipari termelést és támogatni akarja az építőipart.

A gazdaságélénkítő program részleteire eddig csak szakminiszterek nyilatkozataiból lehet következtetni, de annyi máris megállapítható, hogy a német kormány főleg a kivitelre dolgozó ágazatok, kiváltképpen az autógyártás fellendítését tekinti égetően fontos feladatnak.

Ennek érdekében átmenetileg hatályon kívül helyezik az új autókra kivetett gépkocsiadót. A környezetvédelmi miniszter reggeli televíziós nyilatkozatában hangsúlyozta: ez a jövő évben legalább 2 milliárd eurós (520 milliárd forint) bevételcsökkenést jelent az állam számára, következésképpen az így fellépő hiányt más forrásból kell pótolni és ebben a kérdésben még nem született megállapodás.

Közben a pénzügyi válság által érintett vállalatok számára átmeneti adóleírási könnyítéseket akarnak életbe léptetni, hogy így is csökkentsék az elmaradó keresletből fakadó bevétel-visszaesés okozta nehézségeket.

A 25 milliárd euróra tervezett gazdaságélénkítő programból támogatni akarják az építőipart is, amelyet már jó ideje súlyosan érint a megbízások fokozatos visszaesése. Emellett az infrastruktúra korszerűsítése is szerepel a kormány egyelőre két évre tervezett segélyprogramjában, mert így próbálják a gazdaság versenyképességét erősíteni.

Az elmúlt évtizedben elsősorban az egykori NDK infrastruktúráját alakították a 21. század követelményeihez, most viszont a nyugatnémet országrész is részesedni fog a fejlesztésre szánt milliárdokból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×