eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Szexuális zaklatásra panaszkodnak a veteránok

Az Irakban és Afganisztánban szolgált veteránok jó része fordul pszichológushoz leszerelése után azzal, hogy szexuális trauma érte. A legtöbb érintett nő.

Szexuális zaklatás, erőszak - az Irakból és Afganisztánból hazatért amerikai veteránok 15 százaléka biztosan átélt ilyesmit, és pszichiáterhez fordul, hogy fel tudja dolgozni a traumát. Az érintettek legtöbbje nő: minden hét visszatért közül egy orvosi segítséget kér.

Az effajta megrázkódtatást átélt veteránok helyzetéről egy kormányhivatal, a Department of Veteran Affairs készített jelentést. Ebből ugyanakkor nem derül ki, hogy a páciensek pontosan milyen traumát éltek át, és mikor.

Rachel Kimerling, a poszttraumás stressz kezelésére szolgáló központ munkatársa szerint nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy minden, terápiára jelentkező veteránon erőszakot tettek. A szakértő úgy véli: a katonák esetében, akik hosszú ideig szolgálnak összezárva, már az enyhe zaklatás is traumát okozhat.

A központtól nagyon sok leszerelt katona - az Afganisztánból és Irakból visszatértek 40 százaléka - kért segítséget, és valószínű, hogy sokan vannak, akik eltitkolják problémáikat. Pedig jobban tennék, ha orvoshoz fordulnának - vélekedett Kimerling -, mert a szexuális trauma depresszióhoz, szorongáshoz és alkohol- vagy kábítószerfüggőséghez vezethet.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×