eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

"Ínyencrendőrséggel" az olívaolaj-hamisítás ellen

Az olasz rendőrség több mint egy tucat tisztet képzett ki arra, hogy kóstolással felismerjék a hamisított extra szűz olívaolajat.

Az olasz extra szűz olívaolaj világhírű, bár gyakran se nem olasz, se nem extra szűz. Az olasz rendőrség éppen ezért elhatározta, hogy hatékony eszközzel lép fel a hamisítások ellen: rendőröket képez ki arra, hogy felismerjék a rossz minőségű "folyékony aranyat".

A Nemzeti Olívaolaj Szövetség intenzív tanfolyamán vett részt az a 20 rendőrtiszt, akik immár képesek akár egy kortyból is megállapítani, hogy honnan származik az olívaolaj.

"A kezdeményezés erősíteni fogja a mediterrán étrend egyik szimbólumának minőségi védelmét" - fogalmazott Massimo Gargano, a tisztek okítását irányító szövetség elnöke.

Olaszországba kamionokban és teherszállító hajókon érkezik az olcsó olaj Spanyolországból, Görögországból, Tunéziából vagy Marokkóból, mégis gyakran a palackok címkéjén származási helyként Olaszországot tüntetik fel. Ráadásul a termelők hajlamosak arra, hogy napraforgó vagy szójabab olajat keverjenek az olívához, amelyet még külföldön is extra szűz olajként árusítanak.

Bár Olaszország Spanyolország után Európa második legnagyobb olívaolaj termelője, a termelés tavaly 15 százalékkal esett vissza, és még a belföldi fogyasztási igényeket sem tudják kielégíteni. Ezért nagy a termelők kísértése, hogy olcsó olajat importáljanak, feldúsítsák azt, és olasz zászlóval jelzett palackokban extra szűz olívaolajként adják el.

Szakértők szerint azonban kóstolás után meg lehet állapítani, hogy az olaj honnan származik. A Spanyolországból érkezőnek például különleges korianderes íze van, amelyet még akkor is éreznek a szakavatottak, ha más növényi olajjal keverték azt össze.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×