eur:
385.51
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Akik meg akarták gyilkolni Barack Obamát

Barack Obama demokratapárti elnökjelölt meggyilkolását tervezte két szélsőséges amerikai fiatal. A férfiak nem rendelkeztek Barack Obama kampányszerepléseinek időpontjaival vagy más olyan információval, aminek segítségével végre is hajthatták volna a tervezett gyilkosságot. A hatóságok által szkinhednek nevezett két fiú több tucat színesbőrűt is meg akart gyilkolni. Az ügy jól jelzi, hogy a finis előtt milyen feszültté vált az amerikai elnökválasztási kampány.

Az arkansas-i Helena kisvárosban sokkolta a lakosokat, amire egyik szomszédjuk, Paul Schlesselman készült. A 18 éves Schlesselman az interneten került kapcsolatba a Tennessee állambeli 20 éves Daniel Cowarttal, aki egy szupermarketben dolgozott. A pár azt tervezte, hogy kirabolnak egy fegyverüzletet, megtámadnak egy fekete középiskolát és végül megölik magát Barack Obamát, a demokraták vegyes etnikumú elnökjelöltjét.

Tervezett áldozataik száma 88 volt, 14-et pedig le akartak fejezni. Mindkét szám a náci szimbólumrendszer része. A jobb vállára horogkeresztet tetováltatott Schlesselman egy távcsőves puskával pózolt az egyik közösségi oldalon publikált fényképén.

Az ország egyik legszegényebb vidékén, kétharmadrészt feketék lakta Helena város egyik színesbőrű lakosa azt mondta az AP-nek, őt nem lepi meg a hír, mivel gyakran találkozik rasszizmussal. Hozzátette: a feketék között is vannak olyanok, akik nem szeretik a fehéreket.

Az elnököt és az elnökjelölteket védő biztonsági szolgálat, a Secret Service emberei elmondták: kétséges, hogy a fiatalok képesek lettek volna-e a fiatalok tervük megvalósítására.

Közben a közvéleménykutatások szerinti Obama-előny ellenére a végsőkig folytatódó kampányban minkét fél az ingadozó államnak tartott pennsylvaniai kampányeseményére készült kedden.

Pennsylvaniát nagy számban lakják elszegényedett fehér dolgozók, és John McCain republikánus jelölt számára rendkívül fontos, hogy a maga oldalára állítsa őket és biztosítsa a hagyományosan republikánus Észak-Karolina és Virginia támogatását is. Ezért most azzal kampányol, hogy Obama "újra akarja osztani" a jólétet és hogy úgymond szocialista, míg őmaga jólétet akar teremteni. A választók egy része ugyanakkor a pénzügyi válságért az eddigi republikánus kormányt vádolja, és bár McCain elhatárolódott Bush elnöktől, sokak szerint hasonló gazdasági ideológiát követ.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×