eur:
404.07
usd:
374.34
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Marxizmus-leninizmus kínai módra: Mao-szak indul egy egyetemen

Mao Ce-tung tanulmányokat indít egy kínai egyetem. A szak vezetője maga a nagy vezér unokája lesz, aki szerint nagyapja követett el ugyan hibákat, de ezek elkerülhetetlenek voltak "egy járatlan úton".

Mao Ce-tung egyetlen unokája, Mao Hsziu lett a dékánja Kína első olyan egyetemi szakának, amely arra hivatott, hogy a nagy vezérről adjon át ismereteket a hallgatóknak. A Mao Ce-tung Tanulmányokat most akkreditáltatja a kantoni Szongtian Egyetem.

A Mao-unoka úgy tervezi, hogy ha szakja sikeres lesz, Kína-szerte indít majd ilyen tanulmányokat. Mint mondja, úgy érzi, különleges felelőssége és küldetése van. Szerinte többet kellene tanulni az embereknek a Kínai Kommunista Párt történelméről, hogy ezáltal "jobban megértsék szülőföldjük fejlődését".

Hozzátette, nagyapja hibái, köztük a hetvenes évek kulturális forradalma, elkerülhetetlenek voltak. "Senki nem tudta volna elkerülni, hogy hibákat kövessen el, miközben egy járatlan úton tapogatózik" - vélekedik az unoka, megjegyezve, "Mao elnök alapvető céljai nem voltak rosszak".

A Mao Ce-tung Tanulmányok a marxizmus-leninizmus speciális, kínai válfaját képezik. Hsziu nevét nagyapjától kapta, aki akkor már a halálos ágyán feküdt. Jelentése: "új univerzum". Nagyanyja Mao második felesége volt, akit Mao elhagyott, és akit He Dzsian, egy helyi hadúr lefejeztetett.

Mao Hsziu jelenleg a kínai hadtudományi akadémia stratégiai és háborúelméleti szakának alelnöke, természetesen tagja a kommunista pártnak, édesanyja pedig a Szongtian Egyetem korábbi vezetője volt.

Jelenleg is létezik már egy Maóról szóló egyéves kurzus minden fő egyetemen. A Szongtian Egyetem elnöke szerint az új szak azonban "fontos szerepet játszhat a modern fejlődésben, és népszerűsítheti Mao lelkiségét".

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a kilátásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlik a kereskedés, Európában is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×