eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Autóvásárlásba bukott bele a rendőrfőkapitány

Romániában egy gépkocsi beszerzési botrány miatt mentették fel tisztségéből az országos rendőrfőkapitányt.

Mennyibe kerül egy Dacia Logan? Ez az a kérdés, amelytől napok óta hangos a román közvélemény, és amely miatt Gheorghe Popa országos rendőrfőkapitánynak is meg kellett válnia tisztségétől.

A Romániában gyártott személygépkocsit ugyanis a piacon meglelhető legolcsóbb modellként tartják számon, és bármelyik márkakereskedésről már 6400 euróért elvihető a fapados változat.

A román rendőrség azonban 78 ezer eurót is hajlandó volt fizetni egy-egy-egy rendőr kocsivá alakított, és sajátos készülékekkel felszerelt Loganért, de a leggyengébben felszerelt változatért is 19 ezer euró kifizetésére mutatkozott hajlandónak.

Ráadásul nem egy vagy két autó megvásárlásáról szól a már megkötött szerződés. A rendőrkapitány 1800 jármű - nagyobbrészt Dacia Logan - beszerzési iratait írta alá, amelyekért az államkasszából 113 millió eurót volt hajlandó fizetni.

Amint oly sok más alkalommal, ezúttal is Traian Basescu államfő rántotta le a leplet az üzletről. A Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén felelősségre vonta a belügyminisztert a beszerzés miatt.

Cristian David előbb ultimátumot adott a rendőrkapitánynak, majd amikor látta, hogy az nem nyújtja be lemondását, ő maga mentette fel tisztségéből. Könnyen meglehet azonban, hogy a botrány a minisztert is magával ragadja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×