eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Amerikát győzködi igazáról a francia elnök

Az Európai Unió soros elnökeként Észak-Amerikába utazott Nicolas Sarkozy, aki pénteken a kanadai kormányfővel, szombaton pedig Bush elnökkel találkozik. A francia államfő tárgyalásain José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz.

A francia sajtó beszámolói szerint Nicolas Sarkozy eltökélt: az amerikai elnökök Camp David-i rezidenciáján mindenképpen meg akarja szerezni George Bush beleegyezését ahhoz, hogy még novemberben megrendezzék a legfejlettebb ipari országok csúcstalálkozóját, melyre az európai elképzelések szerint Indiát, Kínát és Brazíliát is meghívnák.

A francia államfő európai színekben is kifejtheti az amerikai elnöknek kedvenc tézisét, miszerint újra kell fogalmazni a globális pénzpiac működését, és ehhez egy új Bretton Woods-i egyezményre van szükség.

A látogatással csaknem egyidőben, a francia elnök céljainak támogatására pénteken Párizsban találkoznak a francia, német, brit, olasz és amerikai cégvezetőket tömörítő szövetségek vezetői. Az európai menedzserek szövetségének elnöke a megbeszélés előtt azt mondta: mindenben egyetértenek Nicolas Sarkozyvel, és úgy vélik, most van itt a történelmi alkalom a globális pénzügyi szabályok újragondolására.

Ernest-Antoine Seillière hozzátette: "egyre inkább megértjük, hogy a pénz a gazdaság nyersanyaga, és mint olyat politikai döntésekkel kell kezelni." Az elnök szerint az államok általában egy fejezettel le vannak maradva a vállalatok mögött a pénzügyi folyamatok tekintetében, ezúttal azonban sikerült átvenniük a vezető szerepet, "és ez így van jól".

Nicolas Sarkozy aktivizmusát az európai színtéren egy csütörtöki felmérés szerint a franciák 60 százaléka pozitívan ítéli meg, és ha hinni lehet a Liberation napilap brüsszeli tudósítójának, tevékenysége akár az Európai Unió működési rendjét is megváltoztathatja. Jean Quatremer személyes blogján ugyanis beszámol arról, hogy több tagállam küldöttsége jelezte: elegük van abból, hogy az unió elnöksége félévente cserélődik, és hogy néhány kisebb uniós ország vezetője "kellemes meglepetéssel" vette tudomásul a francia államfő aktivitását a pénzügyi válsággal kapcsolatban.

Elemzők szerint ha mindehhez hozzávesszük, hogy csütörtökön az uniós csúcsértekezletet követő sajtótájékoztatón Nicolas Sarkozy arról beszélt, hogy "kicsit frusztráló" arra gondolnia, hogy például az orosz-grúz válsággal kapcsolatos dossziét - melynek a francia külügyminiszterrel együtt minden részletét ismeri - megoldatlanul kell átadnia a soron következő elnökségnek, világossá válik, hogy hamarosan változás várható az Európai Unió működésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×