eur:
389.03
usd:
361.18
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Sokkoló horror" a királyságban

Az egyre gyakrabban végrehajtott lefejezések miatt élesen bírálta Szaúd-Arábia igazságszolgáltatását az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Ráadásul, a halálra ítélte több, mint a fele külföldi - világít rá új jelentésében a szervezet.

Hosszú fehér ruhás, fején hagyományos piros-fehér kockás kendőt viselő, kezében kardot tartó férfi előtt térdelő áldozat - ilyen képek szivárognak ki időről-időre a Szaúd-Arábiában végrehajtott kivégzésekről.

A világ más részein kegyetlennek tartott igazságszolgáltatásnak a szegények és a külföldi dolgozók a legfőbb elszenvedői - állítja az Amnesty International. A szervezet legújabb jelentésében "sokkoló horrornak" nevezte azt, hogy a királyságban egyre gyakoribbak a lefejezések.

A szaúdi állampolgárokat nyolcszor kisebb valószínűséggel fenyegeti ez a vég, mint a külföldieket, mert ők úgynevezett "vérpénz" megfizetésével megúszhatják a kivégzést - teszi hozzá az Amnesty.

A jobb élet reményében Szaúd-Arábiába érkezett és ott vád alá helyezett külföldieket - főként afrikaiakat és ázsiaiakat - úgy állítják bíróság elé, hogy nincs mindig ügyvédjük, és nem feltétlenül értik, hogy miről van szó a perben. A jogvédők szerint kemény feltételek között, sokáig tartják fogva őket és néha kikényszerítik belőlük a vallomást. "Úgy mennek a halálba, hogy saját országuk alig segít nekik" - mondta el Kate Allen, az Amnesty brit szervezetének igazgatója.

William Sampson egyike azon szerencséseknek, akik megúszták a kivégzést. A brit férfit "csempészetért" ítélték el, és a Guardian keddi számában arról ír, hogy addig verték, amíg be nem vallotta tettét. Ezek után háromszor elítélték, de úgy, hogy nem is járt bíróságon - állítja. Sampson szerint az mentette meg a kardtól, hogy egy gazdag ország állampolgára és az, hogy Guantanamóról elengedett szaúdiakért cserébe szabadult. De még így is közel három évet töltött magánzárkában.

A szaúdi hatóságok eltitkolják a kivégzések számát, de a jogvédők 23 év alatt közel 1700 esetről szereztek tudomást. Ezek közül bizonyíthatóan 830 esetben volt a kivégzett külföldi állampolgár, 809 alkalommal szaúdi és 56 esetben nem tudták megállapítani az elítélt állampolgárságát.

A statisztikák sokkolóak: átlagban heti két kivégzést hajtanak végre, gyakran a nyilvánosság előtt. 2007-ben 153 embert végeztek ki, míg egy évvel korábban 37-et.

Szaúd-Arábiában nőket és a bűncselekményt 18 éves koruk előtt végrehajtott személyeket is kivégeznek. Halálbüntetést von maga után a házasságtörés, nemi erőszak, a fegyveres rablás, a drogcsempészet és az iszlám hit megtagadása - ez utóbbi a vallást sértőnek tartott magatartás is lehet. A legtöbb kivégzett pakisztáni vendégmunkás volt, egy egyiptomit pedig "boszorkányság" miatt fejeztek le. Voltak olyan esetek is, amikor az elítéltek azt hitték, hogy enyhébb büntetést kaptak, majd évekkel később, az ítéletvégrehajtás napján tudták meg, hogy ki fogják végezni őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×