eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A tüzeket megfékezték, a szükségállapot marad

Több helyen is sikerült megfékezniük a tűzoltóknak a kaliforniai erdőtüzek terjedését, így nincs szükség arra, hogy Los Angeles környékéről további lakosokat telepítsenek ki - közölték a távirati iroda szerint a helyi polgári védelem illetékesei. A szükségállapotot ennek ellenére továbbra is fenntartják.

A csaknem 1.800 kitelepített lakos többsége rövidesen visszatérhet otthonába - mondta keddi sajtótájékoztatóján Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója.

Rendkívül erősen fúj a szél Santa Anában, előfordulhatnak akár óránként 60 mérföldes sebességű széllökések is, és ez azért veszélyes, mert tökéletes vihart alakíthat ki. Ez azt jelenti, hogy az erős széllökések mellé alacsony páratartalom és forróság párosul. Ezek együttesen okozzák és teszik ellenőrizhetetlenné az ilyen erdőtüzeket.

Néhány települést még mindig fenyegetnek a lángok, ezért továbbra is érvényben van a hétfőn bevezetett szükségállapot.

A természeti katasztrófa eddig két ember halálát okozta. Az egyikük - feltételezhetően egy hajléktalan férfi - egy fából és kartonpapírból összetákolt kalyibában hunyt el, a másik áldozat pedig annak következtében halt meg, hogy motorkerékpárjával az országúton sűrű füstbe került, a rossz látási viszonyok miatt pedig balesetet szenvedett.

A lángok eddig mintegy 4 ezer hektár területet perzseltek fel és több mint 40 épületet megsemmisítettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×