eur:
401.41
usd:
371.12
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Méreg az élelmiszerekben - a halkonzerv esetében sem árt az óvatosság!

Az egészségre káros anyagokat talált a német fogyasztóvédelmi intézet számos élelmiszerben. Az elemzések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az üzleti forgalomba kerülő gyümölcs és zöldség jelentős része baktériumokat és mérgező anyagokat tartalmaz, de még a halkonzervek esetében sem árt az óvatosság.

Az étvágygerjesztő fejes saláták, gombafélék, káposzták vagy a vevőre szinte rámosolygó almák jó része egészségre káros anyagokat tartalmaz. Mint a fogyasztóvédelmi hivatal szakértői most közétett jelentésükben megállapították, a német üzletekben kínált zöldség és gyümölcsfélék többségében számos olyan nyomelem található, amely hosszú távon betegséget, nem egyszer egyenesen rákot okozhat.

Sok esetben egész méregkoktélt tudtak kimutatni a vizsgált élelmiszerekben a hivatal laboratóriumában.

Nem szerepel a gyanús zöldségek listáján a Magyarországról érkező zöldpaprika, de a szintén magyar áruként kínált dióban sem bukkantak az elemzők egészségre káros anyagokra.

Viszont megkongatták a vészharangot számos konzerv esetében, kiváltképpen a füstölt szardíniák fogyasztásától óvtak a szakértők. A jelentés szerint minden negyedik halkonzerv olaja a megengedettnél jóval magasabb arányú benzopirént tartalmaz, ami akár egyszeri fogyasztás után is daganatos betegséget válthat ki.

Az intézet ugyanakkor megállapította, hogy a Németországban termelt almafajták, valamint a marhahús, a méz, a retek, valamint a helyi sörök fenntartás nélkül fogyaszthatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×