eur:
389
usd:
361.61
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

McCain becsületességével akarja megnyerni az ingadozókat

John McCain Dávidként próbálja beállítani magát a Góliátnak tűnő Barack Obamával szemben, és becsületességével akarja megnyerni az ingadozó amerikai szavazókat. A nyáron még demokrata ellenfelénél népszerűbb McCain egy utolsó erőfeszítést tesz, hogy három héttel az elnökválasztások előtt visszaszerezze a vezetést. A taktika kérdésében azonban hírek szerint vita alakult ki a republikánus kampányon belül.

A háborús hős, a kirúzsozott pitbullra emlékeztető hokimama és az álmodozó zöldfülű - ha képregényben kellene elmondani az amerikai elnökválasztási kampány történetét, akkor ezek lennének a főhősök. És, bár a képregényekben a becsületes háborús hős mindig szimpatikusabb, úgy tűnik, az amerikai választóknak most az álmodozó zöldfülű tetszik jobban.

Emiatt a háborús hős, azaz John McCain még egy hatalmas erőfeszítésbe kezdett, hogy megelőzze Barack Obamát. A republikánus elnökjelölt katasztrófális három hetet tudhat maga mögött. Az egyre sokkolóbb pénzügyi válság közepette nem tudott meggyőzően beszélni a gazdaság rendbetételéről, és stábja inkább a demokrata szenátor jellemébe kötött bele. A "kőkonzervativizmusáról" ismert Fox News tévé például "Character and Conduct" azaz "Jellem és viselkedés" című sorozatában próbálta lerántani a leplet Obamáról, annak fiatalkori évei után kutakodva.

Sarah Palin, McCain alelnökjelöltje pedig azt állította, hogy a demokrata jelölt "terroristákkal bratyizik" - mivel Obama egy igazgatótanácsban ült egy olyan radikálissal, akit később rehabilitáltak és professzor lett belőle. Palin sürgette azt is, hogy még inkább domborítsák ki Obama egykori lelkipásztorának rasszista nézeteit.

Mindennek az lett az eredménye, hogy a kortesgyűléseken a republikánus hívek durva szavakkal kezdtek el beszélni Obamáról, ami már McCainnek is kényelmetlenné vált. Egy közelmúltbeli minnesotai találkozón például egy idős asszony "arabnak" és terroristának nevezte a demokrata szenátort. McCain válasza: "nem, nem asszonyom, rendes ember, csak nem értek egyet vele". A közönség reakciója: szorványos fütty.

A republikánus jelölt így most ismét tisztességével és becsületességével akarja maga mellé állítani az ingadozókat, akik most már ott vannak a korábban biztos republikánus államoknak tartott Észak-Karolinában és Virginiában is. De úgy tűnik, kezd elfogyni körülötte a levegő. A brit Sunday Times a kampánystáb tagjaira hivatkozva azt állítja: a szenátor inkább kész kardjába dőlni és "becsülettel elvérezni a csatamezőn", mint túlzásba vinni a negatív kampányt.

Emiatt vita alakult ki az alelnökjelölt Palinnel, aki viszont nem fogja vissza magát - elemzők szerint azért, mert most tud hírnevet kovácsolni magának, még akkor is, ha republikánus vereséggel végződik a voksolás.

John Weaver, McCain nyáron lemondott tanácsadója arra intett: "erkölcsösnek kell maradni, megvédeni a polgári társadalmat és ezért az ideológiai különbségeket hangsúlyozni. Az ingadozó szavazóknak sem tetszik a csőcselék-mentalitás" -fejtegette.

A szenátor egyik szóvivője azonban tagadta a vita tényét: "az alelnökjelölt mindig a lándzsa hegye és nyíltabban fogalmaz, mint az elnökjelölt" - mondta. Nyíltabban fogalmaz, de úgy tűnik, hogy népszerűbb is, mint főnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×