eur:
401.9
usd:
370.73
bux:
74186.61
2024. október 21. hétfő Orsolya

Tízezernyi kincs tűnt el a világ egyik legértékesebb múzeumi gyűjteményéből

Tízezernél is több, értékes kiállítási tárgy tűnt el a bagdadi Nemzeti Múzeumból Irakban. Eddig hatezer került elő. Az ellopott tárgyak a világ legkülönbözőbb pontjain tűnnek fel, még az eBayen is árusították őket. A lopásokkal kapcsolatban letartóztatták a Fox News tévés csatorna munkatársait is.

Lassan kezdenek visszatérni az iraki Nemzeti Múzeumba az onnan elszállított tárgyak. Eddig hatezret szedtek össze az előző évek káoszában lába kélt 15 ezerből.

Addig nem állítják ki a megkerült tárgyakat, amíg a hatóságok nem tudnak száz százalékos biztonságot tartani Bagdadban a múzeum körül - mondja Amira Eidan, az iraki múzeumokat és antik emlékeket felügyelő hivatal igazgatója.

Az ókori mezopotámia kincseinek egyik legnagyobb és legfontosabb gyűjteményéről van szó. Azt azután zárták el, hogy az irakiak nekiálltak lassan elszállítani a kincseket a múzeumból.

2003 áprilisában négy napon keresztül három lopássorozat történt, miután a személyzet elhagyta az épületet, majd visszatért abba. Szobrok, sztélék, azaz nagyméretű írásos kőtáblák, frízek tűntek el, három galériából pedig negyven munkát loptak el az értékesebb fajtából.

Ugyancsak elvittek 3100 ásatási leletet is az emeletekről, ezekből már háromezer megkerült, a tízezer, pincéből ellopott tárgyból azonban csak 2500-at sikerült eddig előkeríteni.

Számos darab a hírek szerint Jordániába, Svájcba, Japánba került, de voltak, amiket az eBay internetes áruházon is láttak fölbukkanni. A lopásokkal kapcsolatban még az amerikai Fox News hírcsatorna egyik riporterét és operatőrét is letartóztatták.

Mindezeken fölül eltűntként tartják számon az Iraki Központi Bankban őrzött Nimród-kincs 170 ezer darabját, amiből eddig csak háromezer került elő.

Az intézmény helyreállítása folyamatban van, a többi közt az Egyesült Államok és az Európai Unió segítségével.

Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×