eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Sarkozy népszerűségének jót tesz a gazdasági válság

Rendkívüli ülést tart a francia kormány a gazdasági világválsággal kapcsolatos intézkedések megvitatására. A kiszivárgott információk szerint a készülő törvénymódosításban az állam egy olyan intézményt hoz létre, amely a bankok helyett vesz fel hitelt a piacon.

Nicolas Sarkozy kezdeményezésére rendkívüli ülést tart hétfőn a francia kormány, amelyen az eurózóna államainak vezetői által a hét végén meghatározott intézkedéstervet fogják gyakorlatba ültetni. Az eddig megjelent információk szerint olyan törvénymódosítás készül, amelyben az állam garanciát vállal a bankokért, és egy olyan intézményt hoz létre, amely helyettük vesz fel hitelt a piacon. A tanácskozást követően Nicolas Sarkozy nyilvános beszédet tart, melyben a Franciaországnak szánt legfontosabb intézkedéseket jelenti be.

Az eddig megjelent információk szerint a kormányülésen a gazdasági miniszter egy olyan struktúra felállítását fogja javasolni, amelynek az lesz a feladata, hogy állami garanciavállalás mellett, a lehető legjobb feltételekkel hitelt vegyen fel a bankok számára a nemzetközi piacon. A garancia mértékét a Le Monde című napilap értesülése szerint 300 milliárd euróban fogják korlátozni, és 2009. december 31-éig lesz érvényes. Az ily módon megsegített pénzintézetek az új állami társaság részvényeseivé válnak, és a szolgáltatásért jutalékot fizetnek, amelyet saját piaci jegyzésük függvényében állapítanak meg.

A törvénymódosítás emellett azt is lehetővé teszi, hogy a francia állam részesedést szerezzen a bankokban, és ily módon tőkésítse fel azokat. El akarják ugyanakkor kerülni, hogy csökkenjen a jelenlegi tulajdonosok részesedése, ezért a tőkeemelést várhatóan úgynevezett hibrid kötvényekkel hajtják végre, amelyeket később részvényekké lehet alakítani.

A kormányfő máris jelezte: sürgősséget kér a parlamenttől, azt akarja ugyanis, hogy a két ház még a héten tárgyalja meg a módosítást, és hét végére el is fogadja azt. Közben az államfői hivatal bejelentette: Nicolas Sarkozy kedd délelőttre újabb találkozóra hívta a legnagyobb francia bankok és biztosítók vezetőit, hogy a helyzetről tájékozódjon.

A francia elemzők szerint a mostani gazdasági helyzet kifejezetten kedvez a megválasztása óta hiperaktivitással vádolt köztársasági elnöknek, aki energikusságát és reakcióképességét immár nem csupán a francia, hanem az uniós porondon is bizonyíthatja. A megállapítást a közvélemény-kutatások is alátámasztják: az utóbbi hetek felmérései Nicolas Sarkozy erősödő népszerűségét mutatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×