eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

37 milliárd fontos bankmentő csomagot hirdetett a brit kormány

A brit kormány összesen 37 milliárd font tőkejuttatást ajánlott fel a piaci részesedés alapján legnagyobb négy brit bank közül háromnak a hétfő délelőtt nyilvánosságra került eddig példa nélküli, egyes esetekben jelentős mértékű, potenciális államosítással felérő bankmentő csomagterv alapján.

A legtöbb költségvetési támogatást a súlyosan megrendült tőzsdei helyzetű Royal Bank of Scotland veheti fel: a kormány közvetlenül 5 milliárd font befektetést eszközöl ebben a pénzintézetben osztalékelsőbbségi részvények fejében, és további 15 milliárd font értékben kész lejegyezni új törzsrészvényeket, ha a már meglévő részvényeseknek szánt zártkörű kibocsátás nem járna sikerrel. Számítások szerint a Royal Bank of Scotland 60 százaléka kerülhet így állami tulajdonba.

A Lloyds TSB 5,5 milliárd font, a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző, az HBOS - amelyet a Lloyds a kormány támogatásával meg akar venni - 11,5 milliárd font állami tőkejuttatást vehet igénybe.

A programban részes negyedik nagybank, a Barclays hétfőn közölte, hogy nem kíván állami juttatást igénybe venni, igyekszik a piacról felhajtani a szükséges pótlólagos tőkét.

A brit kormány a már múlt héten meghirdetett bankmentő program keretében összesen 50 milliárd font közvetlen tőkejuttatási keretet hozott létre a brit bankrendszer számára.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×