eur:
390.96
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Pánik tört ki egy titokzatos betegség miatt

Több mint száz ember került kórházba Dél-Afrikában, miután érintkeztek azokkal az emberekkel, akik egy ismeretlen, vérzést és lázat okozó betegségben haltak meg.

A dél-afrikai orvosok próbálják nyugtatni a kedélyeket, mert a lakosság körében pánik tört ki egy eddig ismeretlen betegség miatt. A titokzatos kór első áldozata egy zambiai nő volt, aki szeptember közepén halt meg - két nappal azután, hogy Dél-Afrikába érkezett.

A pánikhangulat igazán akkor uralkodott el, amikor a nővel érintkező mentősnél és ápolónál is hasonló tünetek jelentkeztek, majd meghaltak.

A tünetek a következők: magas láz, émelygés, külső vérzés. A rejtélyes betegséget a szakértőknek egyelőre még nem sikerült azonosítaniuk.

"A lakosok többsége nincs veszélyben" - idézi a dél-afrikai Mail and Guardian napilap Guy Richards szakorvos véleményét, aki elmondta azt is, hogy az a több mint száz ember, aki kapcsolatba került a három áldozattal, orvosi megfigyelés alatt áll, és az elkövetkező hetekben hatóránként mérik testhőmérsékletüket.

A helyzet komolyságát jól jelzi, hogy az ENSZ égisze alatt működő Egészségügyi Világszervezet a dél-afrikai hatóságok segítségére sietett, két megfigyelőt küldött a helyszínre. Az ő dolguk az lesz, hogy segítsenek azonosítani a gyilkos kórt.

Bár az ebola és a hozzá hasonló magas lázzal járó betegségek az AIDS-hez képest kevesebb áldozatot követelnek Afrikában, szakemberek figyelmeztetnek: óriási sebességgel söpörnek végig, és az emberről emberre terjedés miatt nagy esélye van egy járvány kitörésének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×