eur:
390.17
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

John Travolta jelenti a reményt a lepusztult külvárosok lakóinak?

Három évvel ezelőtt kiábrándult francia fiatalok gyakorlatilag felégették a párizsi elővárosokat. Most egy hollywoodi filmstáb kezd forgatni az egykor forrongó helyszínen, és ettől azt remélik, hogy javulhatnak az ottaniak életkörülményei.

Napokon belül egy sztárokat is flevonultató filmstáb érkezik Hollywoodból a szeméttel teli, elhagyatott, graffitikkel csúfított párizsi külvárosba. A színészek között van John Travolta is. A film helyszínéül szolgáló hely sem kevésbé híres, vagy inkább hírhedt: Les Bosquets, ami magyarul nagyjából a dzsumbujnak fele meg.

A Montfermeil és Clichy-sous-Bois határán fekvő telepen kezdődtek 2005 októberében a zavargások, amelyek során szinte minden nagy francia városban fiatalok törtek-zúztak, autókat gyújtogattak és rendőrökre támadtak.

A From Paris With Love (Párizsból szeretettel) című film forgatása a nevezetes helyszínen jövő csütörtökön kezdődik, és a kiszivárgott hírek szerint egy kémthriller lesz. Bár a film tartalmának semmi köze sem lesz a francia zavargásokhoz, a helyszínválasztás mégsem véletlen.

Luc Besson neves francia filmrendező, aki ezúttal producerként veszi ki részét az amerikai film munkálataiból, elmondta: a döntéssel, hogy a Les Bosquets-ben forgatják a film egy részét, lehetőség nyílik arra, hogy fellendítsék az elmaradott hely gazdaságát és kiragadják onnan a tehetségeket.

A lakosok vegyes érzelmekkel fogadják Travoltáékat. Egyesek örülnek, mivel 100 embert a telepről különböző alkalmi munkákra alkalmazni fognak, márpedig ez nagy szó ott, ahol a munkanélküliség 40 százalékos.

Mások azonban inkább kétségekkel tekintenek a forgatásra. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a forgatás után a telep visszasüllyed a hétköznapokba, és nem változik semmi.

"Turista látványosság vagyunk, rendben van. Az emberek filmet akarnak itt készíteni, remek. Semmi kifogásom ellene, de lesz nekem ettől egy igazi, állandó állásom? Nem. A forgatás után ugyanabban a mocsokban leszünk, amelyben most is vagyunk" - mondta a 24 éves afrikai származású Mamoudou.

Külvárosok reménytelensége

A három évvel ezelőtti zavargások, amelyek két tinédzser halálával kezdődtek, a politikusokat arra késztették, hogy nagy ígéreteket tegyenek. Nicolas Sarkozy egyenesen új Marshall-tervnek nevezte azt az elképzelést, hogy a nagyvárosok külrészeiben rekedt munkanélküli és lecsúszott fiataloknak állást ad, rendbe teszi a lepusztult házakat, és fejleszti a közlekedést.

A Külvárosok reménye nevű programot februárban indította el a francia államfő, ám eddig csak kevés eredményt tud felmutatni.

Ezt állítja az Independent brit napilapnak nyilatkozó Ladj Ly afrikai származású francia filmrendező is. "Hogy változott-e valamit három éve? Elegem van abból, hogy ugyanazt a választ adom erre a kérdésre: nem, az emberek többségének életében semmiféle változás nincs" - panaszkodik a 28 éves rendező, aki a Les Bosquets-ben él, és nagysikerű filmet készített a három évvel ezelőtti zavargásokról.

A kritikus fiatal megjegyzi: bár a buszjáratok már késő estig működnek, még így is legalább háromszor kell átszállni, hogy onnan Párizsba menjen valaki. Munka pedig még mindig csak kevés akad.

"Van egy új fejlemény is: az etnikai tisztogatás. Sokéves várakozás után néhány háztömböt végre felújítottak vagy leromboltak. De kik fognak ebből profitálni? Biztosan nem azok az emberek, akik a legtöbbet szenvednek. Õket másik gettókba költöztetik át" - jellemzi kemény szavakkal a kialakult helyzetet Ly, aki szerint úgy próbálják megváltoztatni a hely imázsát, hogy kicserélik a lakosokat. "A legtöbb esetben a felújított házakba jó és fehér lakosok érkeznek" - mondja.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×