eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Celebritások uralják a választási kampányt

A litván Megasztár műsorvezetője is befolyásos parlamenti képviselővé válhat a hétvégén kezdődő litvániai parlamenti választások után. Tudósítók azonban megjegyzik: a balti köztársaságban olyan rossz a parlament megítélése, hogy sokakat nem is fog érdekelni a végeredmény. A litvánok egy csernobili típusú atomerőmű üzemben tartásáról is szavaznak.

Arunas Valinskas, a litván Megasztár műsorvezetője mindössze pár hónapja hívta életre a Nemzeti Újjászületés Pártot, de akár az ötödik legnagyobb parlamenti erő vezérévé is válhat a választások nyomán.

Mellette még két színes személyiség teszi érdekessé a helyi kampányt. Egyikük, Rolandas Paksas volt műrepülő pilóta és egykori államfő - Európában az egyetlen olyan vezető, akit eltávolítottak hivatalából. Õ egyfajta helyi Besenyei Péter, aki hidak alatt átrepülve ejtette ámulatba közönségét. Pilóta múltját a kampányban is felhasználja.

A másik Viktor Uspaskich orosz milliomos, akit egyik üzleti vállalkozása nyomán csak "Csemegeuborka Királynak" hívnak. Õ néha dalra fakad és táncra perdül kampányrendezvényein.

A külföldi és hazai sajtó szerint azonban még ez az illusztris trió sem lesz elegendő ahhoz, hogy a litvánok lelkesen loholjanak a szavazóhelyiségekbe. A pártok nagy részének programja ugyanis csak ködösen fogalmaz az ország gondjainak megoldásáról.

Showműsornak tartják a kampányt

A litván polgárokat komolyan aggasztják a pénzügyek és a nemzetközi hitelválság. A gazdaság eddig 5 százalékos növekedést produkált, de elemzők szerint megtorpanhat, miközben az infláció 12,5 százalékra ugrott.

Az új miniszterelnök feladata lesz, hogy megpróbálja tartani az euró bevezetésének 2011-es céldátumát, valamint az is, hogy eldöntse, milyen kapcsolatokat akar a nagy szomszéddal, Oroszországgal. A nyári kaukázusi háború idején Litvánia élesen bírálta Moszkvát.

Előrejelzések szerint a részvételi arány még az előző voksolás 46 százalékos arányánál is alacsonyabb lehet. A választók egy része ugyanis szimpla showműsornak tartja a kampányt.

A legfrissebb felmérések szerint Upaskich ellenzéki Munkáspártja, valamint a Rend és Igazságosság Pártja gyűjtheti össze a legtöbb szavazatot, míg a kormányzó szociáldemokraták messze elmaradnak mögöttük.

A voksolás idején a litvánok véleményt mondanak arról is, leállítsák-e a csernobilihoz hasonló Ignalia atomerőművet. A politikai erők jelentős része és a szavazók kétharmada is visszavonná az EU-csatlakozás előtt, a komplexum bezárására tett ígéretet.

Úgy tartják ugyanis, hogy nagyobb kockázatot jelent az Oroszországtól való energiafüggőség, mint az atomerőmű, annak ellenére, hogy Valdas Adamkus államfő szerint "nem becsületes" az ígéret megszegése. Az Európai Bizottság jelezte is: ellenzi az erőmű további működtetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×