eur:
388.81
usd:
360.63
bux:
68557.03
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az amerikai tiszteket is elborzasztja, hogyan kell bánniuk a foglyokkal

Magánzárkával és az érzékelés akadályozásával az őrület határára juttattak egy rabot a Guantánamói fogolytáborban - állítja az AP hírügynökség, bizalmas iratokra támaszkodva. Az ügy bepillantást enged a kihallatási technikák - sokak szerint az államilag támogatott kínzás - világába. Közben az amerikai kormány bírálta, hogy egy bíró elrendelte: 17 foglyot az Egyesült Államokban engedjenek szabadon.

Ellenséges harcosoknak minősítették őket, évek óta várják, hogy bírósági tárgyalás induljon ellenük, egyesek közülük hónapokig nem látták a napfényt és nem kaphatnak levelet otthonról. Sőt, vannak olyan guantánamói foglyok - ráadásul amerikai állampolgárok - akiket még ennél is súlyosabb módszerekkel "kezelnek".

Az amerikai állampolgárságú - tehát elvileg civil bírósági tárgyalásra jogosult - Jaszer Eszam Hamdiról 2002-ben ezt írta egyik kihallgató tisztje: "mindent megteszek, hogy józan eszénél maradjon, de szorít az idő. Szeretném megjutalmazni a jó magaviseletéért, és megakadályozni, hogy az én felügyeletem alatt kattanjon meg". Hamdi ekkor már 14 hónapja volt őrizetben, nem találkozhatott ügyvéddel, a családtagjaival, de még más őrizetesekkel sem.

A Yale Egyetem jogi karának nemzetközi emberjogi csoportja a szabad információról szóló törvény alapján szerezte meg guantánamói tisztek és feletteseik levelezését, amelyet egy másik amerikai állampolgár, José Padilla és az amerikai lakhatási engedéllyel rendelkező Ali Szaleh al-Marri védelmében használnak fel.

A 91 oldalnyi dokumentumból kiderül, hogy az évek során a fogolytábort irányító tiszteket is egyre jobban felzaklatta az, ahogyan bánniuk kellett a foglyokkal.

Tizenhat hónapig magánzárkában

A guantánamói tábor egyik célja az volt, hogy olyan jogi helyzetet teremtsen, amellyel elkerülhető, hogy amerikai polgári bíróságok elé állítsák az "ellenséges harcosnak" minősített foglyokat. Mivel jogilag nem minősülnek katonáknak sem, ezért a genfi konvenció sem érvényes rájuk. Emiatt azonban olyanok is éveken át Guantánamón raboskodtak, akik maguk nem terveztek és nem követtek el terrorcselekményt, és nem harcoltak az Közel-Keletre küldött koalíciós erők ellen.

Hamdit, akit Afganisztánban fogtak el, három év után engedték Szaúd-Arábiába távozni, azzal a feltétellel, hogy feladja amerikai állampolgárságát. A katari állampolgárságú, az Egyesült Államokban tanuló al-Marrit eredetileg tanúként vették őrizetbe, később hitelkártyacsalással vádolták, majd a Bush-kormány "ellenséges harcosnak" minősítette, és Guantánamóra küldték. Itt két éven át nem viselhetett zoknit vagy cipőt, és 16 hónapig magánzárkában tartották.

Közben a Fehér Ház dühösen reagált arra, hogy egy amerikai bíró utasítást adott 17 ujgur kínai szabadon engedésére. A guantánamói foglyok csoportját a rendelkezés szerint az Egyesült Államokban kell szabadlábra helyezni, mert nem ellenséges harcosok.

Valójában már négy éve elengedhették volna őket, de attól tartottak, hogy Kínában üldözni fogják őket. A Fehér Ház szerint a csoport "Amerika esküdt ellensége". A washingtoni ujgur közösség felajánlotta, hogy befogadja a hét éve vádemelés nélkül börtönben tartott férfiakat.

Erre egyelőre nem kerülhet sor, mert egy szövetségi bíróság felfüggesztette az ítélet végrehajtását, hogy mindkét fél ügyvédjeinek legyen idejük az érveik felsorakoztatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagy pofont kapott a magyar gazdaság

Nagy pofont kapott a magyar gazdaság

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy miért esett hatalmasat a magyar export, illetve az import és ez milyen hatással lesz a gazdasági kilátásokra. Vendégünk Hornyák József, a Portfolio makroelemzője. A második részben arról kormányzati tervről lesz szó, amely alapján egy projekttársaság alá szerveznék a kórházakban működő gyógyszertárakat. Erről Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, egészségügyi témákkal foglalkozó makroelemzőjét kérdezzük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×