eur:
389.45
usd:
361.59
bux:
68448.88
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megálljt szabnának a horribilis végkielégítéseknek

"Eltökéltek vagyunk abban, hogy helyreállítsuk a vállalkozói kapitalizmus iránti bizalmat" - mondta Nicolas Sarkozy a szerdai kormányülést követően, majd ultimátumszerű üzenetet intézett a legnagyobb francia cégekhez.

Az államfő azt mondta: ha legkésőbb az év végéig nem fogadják el a francia cégvezetők országos mozgalma és az Iparszövetség által közösen kidolgozott "vezetői kódexet", amely a top-menedzserek jövedelmi viszonyait hivatott szabályozni, úgy a kérdést a kormány törvényben fogja rendezni.

A francia cégvezetők mozgalmának elnöke hétfőn mutatta be a hat hónapos munkával kidolgozott, tizenegy oldalas dokumentumot, mellyel - amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk - alapvetően az úgynevezett arany ejtőernyős rendszer megszüntetését célozzák. A Medef és az Iparszövetség azt javasolja, hogy a jövőben ne kaphasson végkielégítést az a top-menedzser, aki egy vállalati kudarc miatt távozik a posztjáról. A kódex emellett azt kéri a cégek tulajdonosaitól, hogy általában is korlátozzák a csúcsvezetők által felvehető végkielégítések összegét.

Mindezek mellett a dokumentum egy sor, a menedzserek jövedelmével és státusával kapcsolatos szigorítást is felvázol. Azt javasolja például, hogy egy csúcsvezetői funkciót betöltő személy ne rendelkezhessen alkalmazotti státussal, mivel ez kettős védelmet biztosítana számára.

Szigorítanák a vezetői részvényopciókkal kapcsolatos szabályokat is, melyeket a jövőben nem lehetne bármilyen helyzetben lehívni. A kódex készítői végül azt javasolják, hogy a vezetők jövedelmi viszonyai legyenek a mostanihoz képest sokkal átláthatóbbak és nyilvánosabbak.

Bár a dokumentum készítői hangoztatták, hogy a kódexet kötelező jellegűnek szánták a tőzsdén jegyzett cégek számára, az már hétfőn nyilvánvalóvá vált, hogy kikényszerítésére a Medef nem igazán rendelkezik eszközökkel, Nicolas Sarkozy szerdai megnyilatkozása azonban drasztikusan változtatott az erőviszonyokon, ráadásul bekövetkezett az is, amit a cégvezetők szervezete el akart kerülni: az állami beavatkozás. Az államfő ugyanis azt is bejelentette, hogy a kormány október végére törvénymódosítást nyújt be a parlamentbe, melyben előírják: egy cég top-menedzsere csak akkor kaphat bónuszként részvényopciót vagy ingyenes részvényeket, ha a profitból valamilyen formában a többi alkalmazott is részesül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×