eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ingatlanpiaci válság: "A legrosszabb az, hogy nem látni az alagút végét"

Ötven irodáját zárja be az 1450-ből Franciaország legnagyobb ingatlanügynöksége. Az ORPI vezérigazgatója a lépést azzal indokolja, hogy az Egyesült Államokból begyűrűző hitelválság következtében cége az első kilenc hónapban átlagosan 11 százalékkal kevesebb ügyletet bonyolított le, mint az előző év azonos időszakában.

"Most már egyértelműen állítható, hogy nem csupán az eladások száma, hanem az ingatlanárak is csökkenő tendenciát mutatnak" - nyilatkozta az InfoRádiónak az Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének elnöke. Henry Buzy-Cazaux elmondta: míg az árcsökkenés az első félévben átlagosan 1,5 százalékos volt, addig a harmadik negyedévre ennek a duplájára, három százalékra ugrott, és a jelek szerint a trend tovább folytatódik.

Mindez a válság felgyorsulását jelzi, az egy hónapja készült felmérések ugyanis még azt mutatták, hogy a francia ingatlantulajdonosok több mint 80 százaléka nem hajlandó engedni az árakból. Henry Buzy-Cazaux hangsúlyozta, a következő hónapokban még az olyan településeken is árcsökkenés várható, ahol általában nagy az ingatlanok iránti kereslet, így Párizsban.

Azt még nem tudni, meddig tart a lejtmenet, vannak azonban olyan elemzők, akik szerint a következő három-négy évben akár 20-30 százalékkal is csökkenhetnek az ingatlanárak Franciaországban.

Az elnök hangsúlyozta: a kialakult helyzet nyilvánvalóan a hitelválsággal függ össze, az év első kilenc hónapjában ugyanis az ingatlanhitelek állománya 15 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és a bankok immár egyáltalán nem finanszíroznak önerő nélküli ingatlanvásárlást, mint ahogyan azt korábban tették.

Mi lesz az áthidaló hitelekkel?

Külön problémát jelent azoknak a háztartásoknak az esete, akik áthidaló hitelt vettek fel. A lakásügyi minisztérium eddig mintegy 70 ezer olyan családról tud, akik meglévő ingatlanjuk eladásából készültek újat vásárolni, és erre előre hitelt vettek fel.

A mostani pangó piacon azonban nem tudják régi ingatlanjaikat a bankkal kötött szerződésben rögzített áron értékesíteni, és emiatt várhatóan a tervezettnél magasabb összeget kell majd törleszteniük, ami csődbe viheti őket. A probléma mértékét jelzi, hogy a minap a lakásügyi miniszter arra kérte a bankokat, legyenek türelmesek az ilyen ügyfelekkel szemben.

"Az egészben a legrosszabb az, hogy egyelőre nem látni az alagút végét" - mondta az InfoRádiónak az Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének elnöke, aki szerint "soha nem volt ennyire bizonytalan a piaci helyzet, mint most".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×