eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A "legöregebbtől" a legszárazabbig - EU-s statisztikák az igazságosabb politikáért

Egy széleskörű uniós felmérés és a nemzeti statisztikák összehasonlítása után igazságosabb lehet az Európai Unióban a regionális és a kohéziós politika. Egy-egy régió helyzetének pontos ismerete az EU-források jövőbeni átcsoportosítását is jelentheti.

Háromszáz szempont szerint több mint 400 ezer adatot gyűjtött össze az elmúlt tíz évben az Európai Unió statisztikai hivatala a közösség régióiról, és az uniós városok helyzetéről. Az Európai Bizottság nem titkolta célját: azért akart objektív képet kapni az EU területéről, hogy a jövőben igazságosabban tudja szétosztani az uniós pénzeket, és ehhez igazítsa a regionális és a kohéziós politikát.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a statisztikák alapján a jövőben több figyelmet kapunk-e Brüsszeltől, de az Eurostat adatai több helyütt meglepőek. Kiderült például, hogy a legmagasabb átlagéletkorú városok tízes listájának első kilenc helyén olasz települések szerepelnek, közöttük Genova, Bologna, Milánó, Firenze és Torino. Ezekben a városokban a 65 év felettiek részaránya tartósan 20 százalék felett van.

Az unión belüli elvándorlás eltérően érinti a városokat. A Népszabadság azt írja, az Amszterdam tehermentesítésére alig 25 éve alapított Almere gyarapodik a leggyorsabban, de sokan költöznek törökországi városokba, a spanyol Palma de Mallorcára, és a német Lipcsébe is. A portugál településekről viszont sokan költöznek el, ahogy Budapestről is, igaz, a nagyvárosi elvándorlás általában agglomerációba történik.

Hol kevés, hol sok

Nem egyszerű viszont a munkavállalás a lengyelországi Radomban, ahol a munkaképes korú lakosság 30 százaléka nem dolgozik. A tízes toplistán hét lengyel város is megtalálható, de nagy a munkanélküliség néhány belga városban is, például Charleroi-ban és Liége-ben. Norvégia itt is kitűnik: Luxemburg mellett ott a legnagyobb a foglalkoztatás mértéke.

Olaszország az idősödő lakosság mellett az autólopások számát összegző listán is vezető: hét olasz város van a legtöbb autólopást elszenvedő települések listáján. Az Eurostat szerint vigyázni kell Nápolyba, Torinóban és Milánóban is. Csalódnia kell viszont a belga ingatlantulajdonosoknak: Brüsszelben törnek be a legtöbb lakásba, de ugyanúgy nagy ennek az esélye Londonban és Amszterdamban.

Bár egyelőre kérdéses, hogyan befolyásolja majd a regionális politika alakítását, de a statisztikai hivatal vizsgálta a csapadék mértékét is egyes városokban. Eszerint a portugál Faro az Európai Unió legszárazabb települése, a legtöbb eső pedig Halléban és Kölnben esik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×