eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mélyebben nyúl a zsebébe a kormány, hogy megmentse a bankot

Röviddel a távol-keleti tőzsdék nyitása előtt a német pénzügyminiszter bejelentette: a kormány és a magánbankok képviselői megállapodtak a likviditási gondokkal küzdő Hypo Real Estate nevű müncheni jelzáloghitel-intézet megmentésében.

Ez a nyilatkozat nem először hangzott el Berlinben, mert a múlt héten a kormány és a magánbankok már megegyeztek 35 milliárd eurós mentőcsomag létrehozásába, de a hétvégére kiderült, hogy a Hypo Real Estate talpra állításához 50 milliárdra lenne szükség.

Ezért a magánbankok szombaton közölték, hogy kiszállnak a mentőcsomagból, ami már-már pánikhoz hasonló aggodalmat váltott ki. Ezért vasárnap este a kancellár és pénzügyminisztere a tévékamerák előtt bejelentette, hogy a kormány garanciát vállal a magánszemélyek bankbetéteire.

Ebből pénzügyi körök már arra is következettek, hogy a kormány ezúttal sem hagyja cserben a likviditási bajokkal küzdő Hypo Real Estate-et. A pénzügyminiszter a nemzeti bank, a tőzsdefelügyelet, valamint a magánbankok vezetőivel éjszakába nyúlóan alkudozott a müncheni jelzáloghitel-intézetnek nyújtandó újabb segélycsomagról, de röviddel a japán tőzsdék megnyitása előtt megszületett az újabb kompromisszum, amelynek értelmében 50 milliárd euróra bővítik a Hypo Real Estate számára lehívható hitelt.

A múlt heti megállapodáshoz hasonlóan, a berlini kormány az állami költségvetésből 26,5 milliárd euróval biztosítja a hitelt, míg a magánbankok már 23,5 milliárdot bocsátanak rendelkezésre.

Ezzel - legalábbis is pillanatnyilag - sikerült elhárítani azokat a drámai következményeket, amelyeket a Hypo Real Estate összeomlása vont volna maga után.

Jól értesült források szerint a magánbankok a hitelkeret kibővítésének feltételéül szabták, hogy a Hypo Real Estate elnöke, valamint felügyelő bizottságának vezetője távozzon tisztségéből.

Pénzügyi megfigyelők szerint az újabb mentőcsomag egyúttal egyengeti az utat a bankok közti bizalom erősödése, illetve az Egyesült Államokban kezdődött pénzügyi krízis hatására elakadt hitelfolyósítások újraindulása előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×