eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megmentették a pénzügyi válság első európai áldozatát

Maratoni tárgyalások után vasárnap éjfélre megszületett a döntés: a francia BNP Paribas megveszi a globális pénzügyi válság miatt megroggyant belga-holland Fortis bank belga és luxemburgi érdekeltségeinek többségi tulajdonrészét, valamint a török és francia leányvállalatait.

A megállapodás szerint a BNP Paribas a kilenc napja a belga, a holland és a luxemburgi kormány által 11,2 milliárd euróval megmentett pénzintézet belga érdekeltségének 75 százalékát, a luxemburginak pedig 66 százalékát veszi át, a fennmaradó tulajdonhányad a belga, illetve a luxemburgi állam tulajdonában marad.

Cserében Belgium 10 százalékos, Luxemburg pedig 1,5 százalékos tulajdonrészt szerez a francia pénzintézetben. A holland érdekeltség kimaradt a tranzakcióból, miután azt a holland kormány pénteken 16,8 milliárd euróért kivásárolta.

Nemcsak a vasárnapi tárgyalások, hanem az események lefolyása is a legnagyobb titoktartás mellett zajlott. "A cég vezetése semmiről sem tájékoztatott bennünket" - jellemezte a helyzetet az InfoRádiónak a Fortis franciaországi leányvállalatának egyik, nevének elhallgatását kérő középvezetője, hozzátéve: az elmúlt tíz napban nemcsak a változásokról, hanem a céget érintő problémákról is csak a sajtóból értesültek.

A Fortis egyébként az euróövezet első olyan bankja, amelyet elért az amerikai hitelpiaci válság. A Benelux-államok vezetői tíz napja azzal siettek a 85 ezer embert foglalkoztató pénzintézet segítségére, hogy az túl nagy ahhoz, hogy hagyják csődbe menni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×