eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kína figyeli és blokkolja a Skype-üzeneteket

Azt állítja egy torontói kutatócsoport, a Ciziten Lab, hogy Kína egy könnyen elérhető, nyilvánosan hozzáférhető szerveren tárolja rengeteg Skype-felhasználó adatait és üzeneteit. A hatóságok pedig blokkolják bizonyos politikailag érzékeny tartalmú üzenetek útját.

Cenzúrázza Kína a Skype-on küldött üzeneteket. Egy kanadai kutatócsoport, a Citizen Lab azt állítja, talált egy adatbázist a Kína által blokkolt, politikailag érzékeny szavak gyűjteményével. A nyilvános adatbázisban szerepelnek a Skype-osok személyes adatai is.

A Skype közölte, hogy korábban mindig nyitva állt a kínai partnerek adatszűrésére, de mindig volt gondja a biztonsági rendszer hibáinak kezelésére.

A torontói egyetemen működő Citizen Lab kutatói viszont állításuk szerint hatalmas figyelőprogramot találtak, amely elfogta és továbbította az online telefonon és a szövegesen küldött üzeneteket. Az adatbázis százötvenezernél is több olyan üzenetet tartalmazott, amelyben szerepel a "Tibet" vagy a "demokrácia" szó, vagy éppen a Falunkung vallási spirituális szervezettel kapcsolatos kifejezések.

Mindezeket pedig, egyetemben személyes adatokkal, nem biztonságos, hanem nyilvánosan is elérhető szervereken tárolták. Egy felhasználónévvel mindenkit azonosítani lehetett, aki kapcsolatban állt egy üzenet eredeti feladójával.

A Skype-nak Kínában Tom-Skype a neve, és a leányvállalat magában foglalja az amerikai eBay netes áruház kínai részlegét, valamint a TOM-Online nevű kínai céget is. A Citizen Lab szerint egyértelmű, hogy a Tom nem fordított túl sok figyelmet a felhasználók személyes adatainak védelmére.

A Skype elnöke, Josh Silverman ugyanakkor úgy nyilatkozott, köztudott volt, hogy Kína figyeli az üzeneteket, és eleve úgy hozták létre a kínai Skype-ot, hogy az "ne kerüljön összeütközésbe a helyi törvényekkel és szabályozásokkal". Ezek pedig megkövetelik, hogy figyeljék és blokkolják a kínai hatóságok által támadó jellegűnek tartott üzeneteket.

Hozzátette, ezeket eddig törölték, így vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, miként kerültek azok egy kevéssé biztonságos szerverre.

Emberi jogi csoportok már más nyugati cégeket, például a Google-t, a Yahoo-t és a Microsoftot is kritizálták amiatt, hogy elfogadta a szigorú kínai feltételeket.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×