eur:
400.16
usd:
368.37
bux:
0
2024. október 21. hétfő Orsolya

"Megnyerhetetlen az afganisztáni háború"

Megnyerhetetlennek nevezte a tálibok elleni háborút az afganisztáni brit erők egyik parancsnoka, aki a győzelem helyett inkább valamiféle egyezséget valószínűsített.

Mark Carleton-Smith dandártábornok a The Sunday Timesnak azt mondta: csökkenteni kell az afganisztáni háborúval kapcsolatos elvárásokat, mert ezt a háborút nem fogják megnyerni.

A tábornok szerint olyan szintre kell visszaszorítani a felkelést, amely már nem jelent stratégiai fenyegetést, és amellyel az afgán hadsereg is képes szembeszállni.

A dandártábornok szerint a brit erők majdani távozásának időpontjában is még jó eséllyel alacsony szintű, de kitartó lázadás zajlik Afganisztán vidéki körzeteiben.

Nem várhatjuk, hogy mire kivonulunk, már nem lesznek portyázó fegyveres bandák a világ e részén, ez irreális lenne - idézte a parancsnokot a vezető vasárnapi brit lap. Mark Carleton-Smith hozzátette: ha a tálibok készek tárgyalni, az olyan fajta előrelépés lenne, amely az ehhez hasonló felkeléseket általában lezárja.

Az afganisztáni háború kimenetelével kapcsolatban független londoni elemzők már jó ideje kétségeiknek adnak hangot.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket állíthat elő, ha Oroszország úgy dönt, megkísérel egy újabb offenzívát Kijev ellen – állította a Bildnek egy magas beosztású ukrán tisztviselő. Az ukránok szerint megvan az anyag és a tudás az atomfegyverek előállításához. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Ukrajna valóban tudna nukleáris fegyvert építeni, Oroszországgal azonban nem tudná felvenni a versenyt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×