eur:
400.16
usd:
368.37
bux:
0
2024. október 21. hétfő Orsolya

Amerika nem akar újabb frontot Moszkvával szemben

Elsősorban az energetikai együttműködésről tárgyalt Kazahsztánban az amerikai külügyminiszter. Condoleezza Rice többek között Nurszultan Nazarbajev államfővel egyeztetett.

Az amerikai diplomácia irányítója azt mondta: az Egyesült Államok nem akarja a maga oldalára állítani Oroszország közép-ázsiai szövetségeseit. Moszkva a közelmúltban azzal vádolta a nyugati államokat, hogy megpróbálják befolyásolni szövetségeseit.

Az Egyesült Államok kulcsfontosságú tényezőnek tekinti Kazahsztánt abban a törekvésében, hogy kiterjessze jelenlétét Közép-Ázsiában. A szénhidrogénekben gazdag volt szovjet köztársaságé a legnagyobb közép-ázsiai gazdaság, és földrajzi fekvése - Oroszország, Irán, Afganisztán és Kína között található - is különös súlyt biztosít neki. Az olajexportjának diverzifikálására törekvő Asztana óvatosan egyensúlyozik Oroszország és a Nyugat között.

Nurszultan Nazarbajev még a szovjet idők óta irányítja Kazahsztánt, és több emberjogi csoport azzal vádolja, hogy nem tűri el a politikai másként gondolkodást. Nyugati megfigyelők még egyetlen kazahsztáni választást sem nyilvánítottak szabadnak és tisztességesnek, és jelenleg az államfő pártjáé minden parlamenti mandátum.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Kaiser Ferenc: Ukrajna néhány atomtöltettel nem tudja megijeszteni Putyint

Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket állíthat elő, ha Oroszország úgy dönt, megkísérel egy újabb offenzívát Kijev ellen – állította a Bildnek egy magas beosztású ukrán tisztviselő. Az ukránok szerint megvan az anyag és a tudás az atomfegyverek előállításához. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Ukrajna valóban tudna nukleáris fegyvert építeni, Oroszországgal azonban nem tudná felvenni a versenyt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×