eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A pénzügyi válság pozitív hatása: kevesebb az illegális bevándorló

Csökkenőben van az illegális bevándorlók száma az Egyesült Államokban - olvasható egy független amerikai tanulmányban, amely szerint egy évtizeddel ezelőtt az illegális bevándorlók még létszámban felülmúlták az országba legálisan érkezőket, de mára ez a folyamat megfordult.

Az elmúlt években jelentősen lecsökkent azok száma, akik illegálisan érkeztek az Egyesült Államokba, és már kevesebben vannak a legálisan érkező külföldieknél - állítják a washingtoni Pew Hispanic Center szakértői.

Tanulmányuk úgy becsüli, hogy március óta 500 ezerrel kevesebb illegális bevándorló él az Egyesült Államokban, mint amennyit a kutatóközpont egy évvel ezelőtt előre jelzett.

Bár az intézet nem ad magyarázatot a csökkenésre, szakértők úgy vélik, hogy ennek oka elsősorban az amerikai gazdaság hanyatlása és a szigorodó bevándorlási törvény.

A hivatalos népszámlálási adatok szerint is múlt hónapban az előző évi szeptemberi adatokhoz képest jelentősen lelassult az illegálisan érkező személyek beáramlása, bár igaz, hogy a Népszámlálási Hivatal nem tesz különbséget legális és illegális bevándorló között.

12 millióan lehetnek

Szakértők szerint az illegális bevándorlókat amúgy is nehéz számba venni, de több szervezet, és maga az amerikai kormány is úgy becsüli, hogy 12 millióan élhetnek az Egyesült Államok területén.

Ez jelentős növekedést jelent a Pew Hispanic Center előrejelzése szerint, mivel a kutatók egy évtizeddel ezelőtt azt mondták, hogy mára valószínűleg 8,5 millió illegális bevándorló lesz Amerikában. Ugyanakkor most megjegyzik, hogy a növekedés lelassult: amíg 2000 és 2004 között 800 ezer körüli illegális személy lépett be az országba évente, addig mára ez a szám 500 ezerre apadt.

Egy évtizeddel ezelőtt az illegális bevándorlók még létszámban felülmúlták az országba legálisan érkezőket, de ez a folyamat megfordult - olvasható a tanulmányban, amely szerint a bevándorlók 30 százalékát teszik ki a törvénytelen tartózkodók, akik közül ötből négyen Dél-Amerikából, főként Mexikóból érkeznek az Egyesült Államokba.

Az illegális bevándorlás nem kiemelt téma az elnökválasztási kampányban, mivel a két elnökjelölt, a republikánus John McCain és a demokrata Barack Obama is egyet ért abban, hogy átfogó bevándorlási törvénycsomagot kell elfogadtatni.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×