eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gázos témákról tárgyal Oroszországban a német kancellár

A Grúziával kötött tűzszüneti szerződés maradéktalan betartására szólította fel Moszkvát a német külügyminiszter-helyettes a szentpétervári német-orosz csúcstalálkozó előtt.

A kaukázusi válság miatt a megszokottnál kisebb számú küldöttség kísérte el Szentpétervárra a német kancellárt. Mint indulása előtt Gernot Erler külügyminiszter-helyettes elmondta, a tárgyalások egy napra történt korlátozásával is Moszkva tudomására akarták juttatni a kaukázusi válságban tanúsított orosz magatartás feletti felháborodást.

Így nem véletlen, hogy az eredetileg Német- és Oroszország mint partnerek a globális világ korszerűsítésében elnevezésű csúcstalálkozón inkább a kaukázusi kérdésről, illetve a békés kibontakozás elősegítéséről lesz szó.

A berlini kormány nevében a diplomata nem hagyott kétséget afelől, hogy Németország elvárja az augusztus 12-én kötött megállapodás maradéktalan betartását, mert csak ebben az esetben lehet szó a Nyugat és Moszkva közti viszony normalizálásáról. A megállapodásban Moszkva elkötelezte magát, hogy október 10-ig kivonja az orosz katonaságot a Dél-Oszétia és Abházia körüli ütközözónából.

A 10. Szentpétervári Párbeszédre egy nappal azután kerül sor, hogy az Európai Unió a térségbe küldte megfigyelőit az orosz alakulatok kivonásának ellenőrzésére. Merkel német kancellár és Medvegyev orosz elnök a politikai témákon túl tanácskozik a nemzetközi pénzügyi válságról, továbbá a német-orosz gazdasági együttműködés további elmélyítéséről, különös tekintettel arra, hogy Moszkvának legfontosabb nyugati kereskedelmi partnere Németország.

Szó lesz az orosz energiaszállításokról is. Mint Gernot Erler indulása előtt közölte, már folyamatban van azoknak a garanciáknak a kidolgozása, amelyek biztosítanák, hogy semmilyen körülmények között se legyen fennakadás a nyugatra irányuló orosz földgázszállításokban.

A kancellár nem találkozik az orosz kormányfővel, Vlagyimir Putyinnal, de az őt kísérő hat miniszterből álló küldöttség hazaindulása után még egyszer négyszemközti megbeszélést folytat Dmitrij Medvegyev elnökkel egy sétahajóút keretében a Néva folyón.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×