eur:
400.46
usd:
368.51
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Fordított vizitdíj: a betegeknek fizetnének, hogy menjenek orvoshoz

Az egészségtelenül élő emberek készpénzt vagy utalványt kapnának azért, hogy elmenjenek háziorvosaikhoz egészségügyi kivizsgálásra - legalábbis Nagy-Britanniában több szervezet is jó megoldásnak tartaná ezt a módszert.

Brit egészségügyi menedzserek szerint a szegény környezetben élők jobban ki vannak téve a betegségeknek, és kevesebbszer fordulnak orvoshoz. Azt állítják: ha a brit egészségügyi rendszer egy kevés pénzt (az általuk javasolt egyszeri 20 fontos összeget, vagyis nagyjából 6 ezer forintot) adna nekik, hogy kivizsgáltassák magukat, akkor hosszú távon több ezer fontot lehetne spórolni, mivel így kiszűrhetnék a cukorbetegséget, az érrendszeri és súlyproblémákat.

A terv kritikusai azonban azt mondják, hogy ezzel tulajdonképpen megvesztegetik a betegeket, míg a rákosoknak potenciális életmentő gyógyszer nélkül kell türniük a betegséget - utalva az onkológiai ellátás szigetországbeli anomáliáira.

Bírálja a javaslatot a konzervatív ellenzék is, amelynek tagjai David Cameron vezetésével azt mondják: mindenki saját maga felelős az egészségéért.

Alan Johnson egészségügyi miniszter azonban kijelentette: azt szeretné elérni, hogy a civil szervezetekkel közösen harcoljanak az egyenlőtlenség ellen, többek között úgy, hogy kifejezetten azokat veszik célba, akik hátrányos helyzetben vannak.

A "lefizetős" módszer modelljét már tesztelik Északkelet-Essexben, és ha beválik, akkor az egész országra kiterjeszthetik.

Mike Gogarty, a módszer egyik kitalálója szerint nemcsak pénzzel, hanem utalványokkal is lehetne "jutalmazni" a rendelőbe betért pácienseket. "Segíteni akarunk nekik, hogy bekerüljenek az egészségügyi rendszerbe. Középtávon már hatásos lehet a módszer, mert ha rá tudjuk venni ezeket az embereket az orvosi vizsgálatra, akkor kevesebb kezelésre lesz szükségük" - mondta a szakember.

Az Adófizetők Szövetségének elnöke nevetségesnek nevezte az ötletet. "Ez teljesen idegen az adófizetők elgondolásától. Nem hinném, hogy örülnének annak, hogy az emberek pénzét ilyenekre költik" - véli Mark Wallace.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 20:04
×
×
×
×