eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Előrehozott választás: nyugodtan zajlik a szavazás Ausztriában

Nyugodt körülmények között, rendben zajlik a szavazás a vasárnapi előre hozott parlamenti választáson Ausztriában.

A másfél milliós főváros, Bécs központjában, a Ring környékén a déli órákban - a turisták népes csoportjaitól eltekintve - a megszokottnál némileg nagyobb gyalogos- és gépjárműforgalom jelezte a választás napját. A hivatalos közlés szerint Bécsben délelőtt tízig valamivel kevesebben éltek választási jogukkal - a szavazók 13,58 százaléka -, mint két évvel ezelőtt. Máshonnan is alacsonyabb részvételi arányt jelentettek.

Werner Faymann, a szociáldemokraták (SPÖ) listavezetője szavazata leadásakor a "kötelező" derűlátással közölte, hogy türelemmel, de bizakodóan tekint a szavazás kimenetele elé. Hasonló optimizmust tükrözött Wilhelm Molterer, az első számú vetélytárs, a néppárt (ÖVP) vezetője, illetve a többi kancellárjelölt is. Egyedül a Zöldek vezére, Alexander Van der Bellen ütött meg a szokásosnál őszintébb hangot, amikor azt mondta: kétli, hogy meg tudják tartani a harmadik legerősebb parlamenti pártként betöltött helyüket a jobboldali-populista szabadságpárttal (FPÖ) szemben.

Jóllehet a szavazóhelyek reggel hétkor nyitottak ki a legtöbb körzetben, a linzi főpályaudvar közelében lévő már nulla órától várta a szavazókat. A vorarlbergi Röthisben és Sulzban pedig délelőtt már le is zárták az urnákat, és hozzákezdtek a szavatok kiértékeléséhez. A legnyugatibb tartományban - a többitől eltérően - 13.00 óráig lehetett leadni a voksokat.

Megeshet, hogy estére sem derül ki pontosan, milyen erőviszonyok alakultak ki a pártok között. Egyes becslések szerint ugyanis a szavazóknak a vártnál sokkal nagyobb hányada, mintegy tíz százaléka postai úton juttatta vagy juttatja el szavazólapját a választási bizottságokhoz. Ezeket október 6-ig értékelik ki véglegesen.

1945 óta most huszadik alkalommal rendeztek parlamenti választást az alpesi országban. Ausztriában nem ritka az előre hozott választás. Szigorú értelemben véve eddig a törvényhozási periódusok egyharmadában fordult csak elő, hogy a kormányok teljes egészében ki tudták tölteni megbízatásuk idejét. 1995-ben Wolfgang Schüssel a költségvetés ügyében támadt vita miatt 434 nap után robbantotta a kormányt, 1971-ben az SPÖ kisebbségi kormányzása 588 napig tartott. Az eddigi kormányok átlagosan 1100-1200 napig maradtak hivatalban.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×