eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

"Meg kell büntetni a pénzügyi válság felelőseit"

Az állam- és kormányfőknek világosan és őszintén kell beszélniük a pénzügyi válságról - mondta Nicolas Sarkozy New Yorkban. Az Elie Wiesel Alapítvány ünnepségén humanitárius díjat átvevő francia államfő úgy vélte: meg kell büntetni a felelősöket.

"Meg kell vizsgálnunk a saját felelősségünket is" - mondta az ünnepségen résztvevő befolyásos politikusok, pénzügyi vezetők és a kulturális élet képviselői előtt Nicolas Sarkozy, aki a globális pénzügyi válság kirobbanása óta most először szólalt meg az ügyben nyilvánosan.

Az államfő hozzátette: "emberek milliói aggódnak a világ minden táján országuk gazdasága, saját lakásuk, valamint a bankokban elhelyezett megtakarításaik miatt, a mi feladatunk pedig az, hogy világos válaszokat adjunk számukra".

A globális pénzügyi rendszer túlkapásait korábban többször bíráló francia köztársasági elnök azt mondta: pontosan meg kell nevezni a válság okozóit, kötelezni kell őket, hogy adjanak számot tevékenységükről, és meg kell őket büntetni. Arról azonban nem beszélt, hogy pontosan milyen szankcióra gondol.

A politikus úgy vélte, az állam- és a kormányfők most talán azzal teszik a legnagyobb szolgálatot az embereknek, ha teljes egészében felmérik a válság súlyosságát, és nyíltan beszélnek azokról a kérdésekről, amelyekből nem szabad többé engedniük. "Ha nem beszélünk őszintén, nem építünk stabil jövőt" - jelentette ki.

Nicolas Sarkozy kedden az Európai Unió soros elnökeként, a 27 tagállam nevében felszólal az ENSZ közgyűlésén is, ahol szintén a globális pénzügyi válságról fog majd beszélni.

Francia lapértesülések szerint az államfő - az egy évvel korábban ugyanitt megtartott beszédéhez hasonlóan - ismét a pénztőke erkölcsösebbé tételét fogja szorgalmazni hallgatósága előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×