eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

A telefonakciókról mondunk le az olcsó roaminggal?

Dühösen reagált több nagy mobilszolgáltató és a brit kormány is arra a tervre, amely szerint az Európai Bizottság az sms- és barangolási díjak radikális mérséklésére kötelezné a mobiltelefon cégeket. A bizottság terve értelmében egyes díjakat 70 százalékkal csökkentenének, a szolgáltatók szerint azonban ezzel eltűnnének az olcsó vagy ingyenes telefonakciók.

A nagy szolgáltatók szerint túlságosan optimista dolog azt hinni, hogy 2011-re sikerül lenyomni az unióban a mobil kapcsolási díjakat, ráadásul a lépés éppen a fogyasztóknak ártana. A megjegyzések egy nappal azelőtt hangzottak el, hogy Vivienne Reding, az EU kommunikációs biztosa bemutatta volna elképzeléseit, melyek nyomán például egy most 28 centbe kerülő, külföldi barangolás során küldött sms a jövőben csak 11 centbe kerülne. Az EU az utazók által más uniós országokban letöltött adatok után fizetendő árat is csökkenteni szeretné, csakúgy, mint a hívások árait, amelyek harmadával lennének olcsóbbak. Reding kötelezővé akarja tenni a másodperc alapú számlázást is az első 31 másodperc után.

A T-Mobile, a Vodafone, a brit telekommunikációs felügyelőszerv, az Ofcom és a brit kormány is kikelt azonban az elképzelés ellen. Reding az úgynevezett mobil terminációs díjakat szeretné megnyirbálni. A nagy cégek szerint azonban mindez megdrágítaná a telefonkészülékeket, véget vetne annak, hogy a felhasználók ingyenes vagy olcsó telefonokhoz jussanak és 100 millió európai fel is hagyna a mobilozással. A kisebb cégek, így például a brit piacra csak később érkezett, de elsőkén 3G-s szolgáltatást nyújtó 3 viszont örülne a változásoknak.

A nagy cégek aggodalma érthető: bevételeik 20 százaléka származik a barangolási díjakból, azaz, a hálózatukba bekapcsolódott "idegen" telefonokból. A cégek azzal is fenyegetőznek, hogy megemelhetik az EU-n kívül barangolók költségeit.

Az EU már 2005 óta folytat kampányt az olcsóbb mobil barangolási díjakért. Tavaly kötelezte a szolgáltatókat arra, hogy egy bizonyos összegnél többet nem számlázhatnak ki percenként. Ezt a plafont most tovább akarja csökkenteni. Az öltletről várhatóan jövőre döntenek és 2009 nyarától jöhetnek az alacsonyabb barangolási díjak.

Ide tartozó hír, hogy a nemzetközi hitelezési válság ellenére a mobil cégeknek továbbra is igen jól megy. A Cellular News nevű szakportál idézi az Ovum tanácsadó cég felmérését, amely szerint az elmúlt évben tovább növekedett az európai mobilcégek forgalma Franciaországban, Németországban és Olaszországban, Spanyolországban visszaesett, míg Nagy-Britannia vegyes képet mutatott. Az ok egyrészt, hogy a mobiltelefon egyfajta "közművé" vált a fogyasztók számára, akik nem tudnak meglenni nélküle. Másrészt, a cégek a hangos hívások csökkenő bevételét az egyre népszerűbb mobil internet bevételekkel ellensúlyozzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×