eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A nacionalista flamand párt megvonta bizalmát a belga kormányfőtől

Az NVA (Új Flamand Szövetség) nacionalista flamand párt vasárnap megvonta bizalmát Yves Leterme belga kormányfőtől, és ezzel újabb kormányválság szélére sodorta az országot.

A párt ezentúl nem támogatja a szövetségi kormánykoalíciót, és nem vesz részt az államreformról szóló tárgyalásokon, mert immár nem bízik abban, hogy e tárgyalások elvezethetnek a tartományok jogkörének kibővüléséhez - közölte Bart de Wewer, az NVA elnöke.

Az NVA a nála lényegesen erősebb flamand kereszténydemokratákkal (CD&V) - Leterme pártjával - választási szövetségben szerzett 30 mandátumot a 150 fős törvényhozásban a tavaly júniusi választásokon.

Ezzel Leterme a legerősebb frakció vezetője lett, és kormányalakítási megbízást kapott, ám idén márciusig képtelen volt összeállítani a kormánykoalíciót, mert a holland nyelvű flamand és a francia ajkú vallon pártok nem tudtak megegyezni abban, milyen legyen a belga szövetségi állam jövőbeli berendezkedése.

A gazdagabb flamandok a szövetségi kötelékek lazítását - és ezzel együtt értelemszerűen a két népközösség, illetve Flandria és Vallónia tartomány autonómiájának bővítését - szeretnék elérni.

A Leterme-kormány tavaszi megalakítása is csupán a nézeteltérések szőnyeg alá söprésével vált lehetővé, és az államreform alapvető kérdései azóta is megválaszolatlanok.

Már nyáron lemondott volna

Leterme már a nyáron le akart mondani, de a király marasztalta, és megbízott egy háromfős "szakértői csoportot", hogy az - a pártpolitikai megfontolásoktól úgymond függetlenül - tegyen javaslatot az államreform fő irányaira.

E szakértők most pénteken át is adták javaslataikat az uralkodónak, de a szöveget sikerült olyan sok kompromisszumos megfogalmazással "finomítaniuk", hogy abból végül is semmilyen egyértelmű megállapítást nem lehet kihámozni - hacsak azt nem, hogy a szakértők szerint a pártoknak tovább kellene próbálkozniuk az egyeztetéssel.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×