eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem probléma a tapasztalatlanság, mert "Alaszkából látszik Oroszország"

Elutasította a tapasztalatlanságáról szóló vádakat Sarah Palin, az amerikai republikánusok alelnökjelöltje, aki John McCain esetleges megválasztása után - a szenátor kora miatt - esetleg az Egyesült Államok következő elnöke is lehet. Palin szerint nem számít, hogy eddig nemigen járt külföldön, és külpolitikai tapasztaláról azt mondta: a legfontosabb az energiabiztonság. Ebben pedig - egy energiatermelő állam kormányzójaként - van tapasztalata.

"Szemébe tud-e nézni az országnak és azt mondani, hogy nemcsak alelnök, de ha szükséges elnök is lehet?" - tette fel a kérdést az ABC exkluzív interjújában a műsorvezető a pár hete még szinte ismeretlen Sarah Palinnek.

"Igen, készen állok!" - mondta Sarah Palin, hozzátéve: egy percig sem habozott, hogy igent mondjon McCain szenátor felkérésére. "Magabiztos vagyok, készen állok, készen kell állni a misszióra, az ország reformjára és a győzelemre a háborúban".

A média által egyszerre sztárként és kritizálandó politikusként kezelt Sarah Palin megpróbálta csökkenteni annak jelentőségét, hogy először csak 2007-ben utazott külföldre. Azt mondta: mivel Alaszka, az ország energiatermelésének 20 százalékát adó állam kormányzója, van fogalma az energiabiztonságról, és az a külpolitika egyik legfontosabb pillére. Hozzátette: a történelem folyamán sok más alelnök volt, aki megbizatása előtt keveset utazott, és ő kész a kihívásra.

Sarah Palin John McCainhez hasonlóan élesen bírálta Oroszországot és a riporter megismételt kérdésére is azt mondta: nem provokálták Moszkvát arra, hogy megtámadja Grúziát. Az is közölte: "talán támogatná" a Grúzia védelmében, Oroszország elleni háborút. Egy másik válasza, hogy miért tudja, hogyan kell bánni Oroszországgal, az volt: "Alaszkából látszik Oroszország".

Az alelnökjelölt kitérő választ adott arra az utóbbi időben kínossá váló kérdésre, hogy az amerikai csapatok átcsaphatnak-e Afganisztánból Pakisztánba, anélkül, hogy értesítenék szövetségesüket. A BBC azt állítja: Bush elnök engedélyt adott az ilyen titkos akciókra.

Sarah Palin nem tudta pontosan megmondani, mi is a Bush-doktrína (a demokrácia terjesztése és a terror megfékezése akár megelőző csapások árán is), de azt mondta, hogy bizonyos hibákat elkövettek a terror elleni háborúban. Kérdőre vonták arról is, Istentől származó feladatnak tartja-e az iraki háborút, ahogy korábban mondta. Erre azt válaszolta, egy Abraham Lincoln-idézetre utalt, és soha nem gondolná, hogy tudja, mit akar Isten.

Az egyik alaszkai nemzeti parkban az olajfúrást támogató alelnökjelölt korábban elutasította, hogy a globális felmelegedést az ember okozná - szemben John McCain-nel. Most viszont azt válaszolta: "mindketten egyetértenek abban, hogy valamit tenni kell". Válaszai ellenére Sarah Palin magabiztosnak, nyugodtnak, és kiegyensúlyozottnak tűnt, és az elveivel egyetértő hívei számára ez a legfontosabb.

A Sarah Palin-interjú akkora érdeklődést váltott ki, hogy az ABC tévétársaság úgy döntött: három részletben játssza le több napon át a beszélgetés felvételét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×