eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Megkezdődött a V4 csúcstalálkozója

A szlovákiai Pöstyénben megkezdődött a visegrádi négyek államfőinek kétnapos találkozója. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország elnökei az európai integrációról tárgyalnak majd. Sólyom László magyar köztársági elnök holnap a felvidéki magyarság képviselőivel is találkozik.

A pénteki megbeszélés előtt Marek Trubac, a szlovák államfő szóvivője a TASR hírügynökségnek elmondta, hogy Ivan Ga¹paroviè, Václav Klaus, Sólyom László és Lech Kaczynski az európai szomszédsági politikáról, az unió további bővítéséről és a V4-ek közös fejlesztési projektekben való részvételéről folytatnak eszmecserét.

A második fő témakör a biztonságpolitikai és a szociális problémák, továbbá a polgárok biztonsága az integrálódó Európában. A tervek szerint aktuális külpolitikai kérdések megvitatásánál az államfők állást foglalnak a grúz-orosz konfliktussal kapcsolatban is.

A legutóbbi V4-es államfői találkozót tavaly szeptemberben Keszthelyen tartották. Akkor a köztársasági elnökök az európai integráció mellett a schengeni csatlakozásról és a közlekedés fejlesztéséről tárgyaltak.

A pöstyéni találkozón a szokásoknak megfelelően idén is két részre bontják a pénteken kezdődött plenáris ülést, amely így szombaton délelőtt is folytatódik. A kerekasztal-beszélgetések mellett a tervek szerint kétoldalú tárgyalások is lesznek. Az államfők ma este a Pöstyéntől alig 70 kilométerre lévő Pozsonyban részt vesznek az elnöki palotában sorra kerülő jótékonysági hangversenyen.

A csúcstalálkozó után Sólyom László államfő szombaton délután Nyitrára utazik, ahol a Konstantin Filozófus Egyetem rektorával és diákjaival találkozik. Erre az útjára elkíséri őt a szlovák elnök is. A magyar államfő ezt követően a dél-szlovákiai Búcs községbe látogat, ahol a Magyar Koalíció Pártjának képviselővel tárgyal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×