eur:
389.55
usd:
361.69
bux:
68437.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A tüzet eloltották, de a vonatok még nem járnak a Csalagútban

Tizenhat órás küzdelem után sikerült megfékezni a tüzet a Csalagútban, de a tűzoltók még mindig dolgoznak, ezért továbbra is áll a vasúti forgalom London és Párizs között.

A La Manche csatorna alatt Franciaországot Nagy Britanniával összekötő vasúti alagútban csütörtök délután négy órakor ütött ki a tűz egy kamionokat szállító tehervonaton. A helyszínre felvonuló negyven francia és húsz brit tűzoltónak péntek reggel nyolc órára sikerült az utolsó lángokat eloltaniuk.

Az eddigi információk szerint az egyik teherautó fékrendszere túlmelegedés következtében kigyulladt, és a tűz átterjedt két másik kamionra, melyek közül az egyik vegyi anyagot szállított.

A szerelvény Angliába tartott, amikor a baleset a francia bejárattól mintegy 11 kilométerre bekövetkezett. A kamionokat kísérő sofőrök közül hatot mérgezési tünetekkel kórházba szállítottak. Egyikük elmondása szerint, amikor észrevették a tüzet, pánikba estek, és kitörték az őket szállító vasúti kocsi ablakát, hogy a szervizalagútba menekülhessenek.

Bár az esemény szeptember 11-én következett be, a francia hatóságok kizárják, hogy terrorista támadásról lenne szó. Dominique Bussereau közlekedésügyi államtitkár azt mondta: biztosak abban, hogy baleset történt, hangsúlyozva, annak pontos körülményeit még ezután kell tisztázni.

A baleset következtében leállították a Csalagútban közlekedő Eurostar vonatok közlekedését, emiatt mintegy 15 ezer utas rekedt Londonban, illetve Párizsban, és óriási kamionsorok alakultak ki az átkelésre várva a csatorna mindkét oldalán.

A Csalagutat üzemeltető Eurotunnel vezérigazgatója szerint a vasúti közlekedés részben még ma helyreállhat. Erre egyébként azért kerülhet sor, mert az 50 kilométeres alagút valójában három párhuzamos járatból áll, az egyiken Anglia, a másikon Franciaország felé közlekednek a szerelvények, közöttük pedig a karbantartási munkákra használatos szervizalagút húzódik. A baleset az Anglia irányába közlekedő északi járaton következett be.

Megépítése óta eddig kétszer volt tűz a Csalagútban, a legsúlyosabb 1996-ban, amely egy hónapra megbénította a vasúti közlekedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×