eur:
390.68
usd:
366.23
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megőrizte címét a Föld legszennyezettebb városa

Továbbra is az azerbajdzsáni Szumgajt városa a világ legszennyezettebb helye - derül ki a Blacksmith Institute összesítéséből.

A New York-i székhelyű, környezetvédelemmel foglalkozó szervezet az értékeléshez egy pontozási rendszert dolgozott ki, amelyben leginkább azt vették figyelembe, hogy a szennyezés milyen hatást gyakorol az emberek, főként a gyermekek egészségére.

Szumgajt Azerbajdzsán harmadik legnagyobb települése. A Szovjetunió idején nagy vegyi üzemeket (köztük növényvédőszer-gyártó cégeket), valamint alumíniumkohászati gyárakat telepítettek ide, amelyek évente 70-120 ezer tonna veszélyes anyagot bocsátottak ki.

Az üzemeknek ma már csak 20 százaléka működik, de a város 275 ezer lakosa így is súlyos árat fizet a múltért és a jelenért.

A rákos esetek gyakorisága az ország többi körzetének eredményeiből számolt átlagnál 22-51 százalékkal magasabb, gyakoriak a halvaszületések, jelentős a koraszülött csecsemők, illetve a genetikai deformációval született gyerek száma.

A városra pedig továbbra is jellemző a kezeletlen ipari szennyvíz, a higannyal fertőzött talaj, a szennyezett levegő, és az ellenőrizetlen vegyianyag-lerakatok sora.

A tavalyi tízes listáról részletesen erre a linkre kattintva olvashat.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×