eur:
391.08
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kanada is beszáll az osztozkodásba

Első ízben támasztotta alá igényeit tudományos érvekkel Kanada az Északi-sarkvidék jégpáncélja alatt található nyersanyagkincsért zajló nemzetközi vitában.

A kanadai kormány természeti erőforrásokért felelős minisztere kijelentette: a Dániával közösen végzett kutatómunka eredményei azt mutatják, hogy a tenger alatti Lomonoszov-hátság, amelyet Oroszország magának követel, valójában az észak-amerikai kontinentális platóhoz és Grönlandhoz kapcsolódik.

A tárcavezető szerint Kanada így igényt formál egy körülbelül 1,75 millió négyzetkilométer nagyságú térségre; ez nagyjából a háromszorosa Franciaország méretének. Hozzátette: a dán-kanadai kutatómunka eredményeit a hétvégén esedékes nemzetközi geológiai kongresszuson fogják a nyilvánosság elé tárni Oslóban.

Az orosz álláspont szerint a Lomonoszov-hátság a szibériai szárazföld folytatása. Az orosz igények nyomatékosítása végett 2007-ben egy tengeralattjáró titánötvözetből készült orosz zászlót helyezett el a sarkvidék vize alatti talapzaton, ami heves tiltakozást váltott ki a vetélkedő többi résztvevőjéből.

Az Arktisszal határos öt állam - Dánia, Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Oroszország - tavaly óta vitázik arról, kit milyen arányban illet az Arktisz alatti tengerfenék, illetve annak ásványkincsei.

Szakértők úgy vélik, hogy az Északi-sarkvidék alatt található a Föld még kiaknázatlan kőolaj- és földgáz-készletének negyede. Ennek kitermelése a sarkvidéki jégpáncél gyorsuló olvadása miatt egyre könnyebbé és gazdaságosabbá válik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×