eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország elutasítja a Kereskedelmi Világszervezet új előírását

Elfogadhatatlannak tartja a Kereskedelmi Világszervezet Európai Uniónak előírt engedménytételeit a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági Érdekvédelmi Szervezetek. Gráf József földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: a döntés hátrányosan érintené az európai gazdákat.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a magyar agrár-érdekképviseletek egyetértésével elutasítja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Európai Uniónak szóló javaslatát, amely szerint az uniónak 60 százalékkal csökkentenie kellene a mezőgazdasági vámokat.

Gráf József miniszter azt mondta, ez súlyos hátrányt okozna mind a magyar, mind az uniós gazdáknak, mert így betörnének az uniós piacokra a harmadik világ olcsón előállított termékei.

Mivel ezek a termékek nem tartják be az uniós szabványokat, az európai mezőgazdasági termékek nem lennének versenyképesek. Az európai agrártermelők jövedelmei körülbelül 25 százalékkal esnének vissza, és csaknem 500 ezer munkahely kerülne veszélybe.

A tárgyalások jelenlegi szakaszában hazánk mellett Franciaország is tiltakozik az előírt vámcsökkentés ellen. Gráf József elmondta, ha az Európai Bizottság el is fogadja a WTO előírását, abban biztos, hogy a magyar parlament nem fogja ratifikálni azt, mint ahogy több más ország parlamentje sem.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×