eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A vártnál kevesebben tüntettek Karadzic elfogása miatt Belgrádban

Tüntetést tartottak kedden este Belgrádban Radovan Karadzic elfogása ellen, de a megmozduláson a vártnál jóval kevesebben vettek részt. A rendezvény jelentős késéssel kezdődött, mivel a kijelölt időpontra alig pár ezer ember gyűlt csak össze. Ennek ellenére Belgrádban fokozott rendőri készültség volt érvényben.

A tiltakozó akciót a Szerb Radikális Párt hirdette meg, amely a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjének letartóztatása óta naponta tüntetéseket tart Belgrádban.

A keddre "Össz-szerb Gyűlés" néven meghirdetett rendezvényre több tízezer embert vártak az ország minden részéből. A valóságban ennél jóval kevesebben gyűltek össze Belgrád szívében, a Köztársaság téren - a rendőrség 15 ezer főre becsülte a megjelentek számát -, pedig a megmozdulást támogatásáról biztosította a Vojislav Kostunica volt miniszterelnök vezette Szerbiai Demokrata Párt és a vele szoros szövetséget alkotó Új Szerbia párt is. Ennek elnöke, Velimir Ilic volt miniszter feliratkozott a rendezvény szónokai közé.

A rendezvény jelentős késéssel kezdődött, mivel a kijelölt időpontra alig pár ezer ember gyűlt csak össze. Ennek ellenére Belgrádban fokozott rendőri készültség volt érvényben, s a szervező radikálisok is kétezer "rendezőt" vezényeltek ki, megelőzendő az indulatok elszabadulását az általuk összehívott megmozduláson.

Az idegesség oka egyértelműen az a mintegy 60 ezer fős februári tüntetés volt, amelyet a - részben a mai koalíciót alkotó erőkből álló - kormány szervezett Koszovó függetlensége ellen. Akkor - miközben Vojislav Kostunica kormányfő és az Új Szerbiát irányító Velimir Ilic több tízezer ember előtt szónokolt - felheccelt tüntetők felgyújtották az amerikai és a horvát nagykövetséget, megtámadták a kanadai és a török diplomáciai képviseletet, s feldúltak két McDonald's-éttermet, valamint több belvárosi üzletet.

Miközben a televíziós állomások egyenesben közvetítették a dúlást, a rendőrség sehol sem volt, illetve csak a rombolás végén lépett akcióba.

Ez okozhatta, hogy a belgrádi amerikai nagykövetség kedden a megszokottnál két órával korábban, délután háromkor beszüntette a munkát. Előtte egy közleményt is kiadott, amelyben figyelmeztette a szerb fővárosban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy az esti órákban kerüljék el Belgrád központját, mivel a Radovan Karadzic miatti, békésnek meghirdetett demonstráció utcai randalírozásba és erőszakba torkollhat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×