eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Nagygyűléssel akarja megdönteni a kormányt a Szerb Radikális Párt

Tiltakozó nagygyűlést szervez Belgrádban kedd estére a nacionalista Szerb Radikális Párt. Igyekeznek jobb kapcsolatot kialakítani az újságírókkal: bocsánatot kértek a sajtómunkatársakat ért atrocitásokért, és ígéretet tettek arra, hogy a demonstráción minden újságírót két testőr fog védeni.

Egy hete tartanak a tüntetések Belgrádban a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics elfogása miatt. Ezeken minden nap jelen voltak a nacionalista Szerb Radikális Párt magas rangú tisztségviselői, de nem vállaltak felelősséget azokért a provokációkért, melyek során megtámadták az újságírókat is.

A vasárnap esti belgrádi sajtóértekezleten a radikális párt főtitkára bejelentette, hogy kedd este 19 órára már ők maguk szerveznek tiltakozó nagygyűlést az Európa-barát demokratikus rendszer megdöntésére.

A szerb államfő, Borisz Tadics vezette Demokrata Pártot bűnöző rablóbandának nevezte, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy addig fog tartani a tiltakozás, amíg meg nem döntik a rendszert.

A radikálisok felszólították a szerb rendőrséget is, legyenek észnél, és ne akadályozzák meg a vidékről és Boszniából befutó autóbuszok Belgrádba érkezését.

Õk maguk kétezer biztonsági őrt alkalmaznak, és bejelentették, hogy minden újságíróra, fotóriporterre két személy, azaz két testőr fog vigyázni. A párt főtitkára elnézést kért azért, hogy az elmúlt héten több támadás érte a média munkatársait, aminek súlyos sérülések és összetört kamerák voltak az áldozatai.

Alekszandr Vucsics hangsúlyozta, nem fogják felgyújtani a parlamentet és a televíziót. Ugyanakkor megjegyezte, alig várja, hogy letartóztassák.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×