eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lufthansa: a sztrájk célja gazdaságilag sújtani a légitársaságot

Meghatározatlan ideig tartó, várhatóan mind a belföldi, mind a külföldi forgalomban hatalmas fennakadásokat okozó sztrájk kezdődődött hétfő hajnaltól a legnagyobb német légitársaságnál, a Lufthansánál. A sztrájk az első órákban leginkább a frankfurti és a hamburgi repülőteret érintette. Néhány járatot már kora hajnalban töröltek, néhány pedig késéssel indult. A munkabeszüntetés tényleges kihatásai mindenesetre későbbre várhatók.

A munkabeszüntetés - amelyre a bérkövetelések alátámasztására a ver.di szakszervezeti szövetség szólított fel - egyaránt érinti a bel- és külföldi járatokat, így az utazni kívánóknak a nyári szezon közepén rendkívüli kényelmetlenségekkel kell számolniuk.

Hétfő kora reggeli értesülések szerint - az előzetes terv alapján - a sztrájk az első órákban leginkább a frankfurti és a hamburgi repülőteret érintette. Néhány járatot már kora hajnalban töröltek, néhány pedig késéssel indult. A munkabeszüntetés tényleges kihatásai mindenesetre későbbre várhatók.

A ver.di ugyanakkor azzal fenyegetőzött, hogy - amennyiben a munkáltató nem enged - napokon belül a többi repülőtér is hasonlóan megbénul.

A szolgáltatásban dolgozók szakszervezetének kezdeményezésére a Lufthansa teljes földi személyzete beszüntette a munkát.

A szakszervezeti szövetség a hetek óta tartó tárgyalások során az 50 ezer fős tagság számára 9,8 százalékos béremelést követelt, a Lufthansa ezzel szemben csak 6,7 százalékos, s kétszakaszos emelést ígért. A tárgyalások kudarca utána szakszervezeti tagság több mint 90 százaléka a meghatározatlan ideig tartó sztrájk mellett állt ki.

A német kormánykoalíció több magas rangú politikusa még korábban a légitársaságot és a szakszervezeti szövetséget egyaránt a bérkonfliktus mielőbbi rendezésére szólította fel. A legfrissebb felmérések szerint ugyanakkor a németek mintegy hatvan százaléka megértését fejezte ki a munkabeszüntetéssel kapcsolatban.

A mostani munkabeszüntetés 13 év óta a legnagyobb sztrájk a Lufthansánál. A frankfurti és a hamburgi repülőtér mellett mindenekelőtt a berlini, a brémai, a düsseldorfi, a hannoveri, a lipcsei, a müncheni, a nürnbergi, valamint a stuttgarti repülőtereket sújtja. A sztrájkban a földi személyzet, a műszaki részleg, a csomagkezelés, a catering és az irányítók vesznek részt, ily módon a Lufthansa a megfigyelők szerint szinte teljesen megbénulhat. A sztrájk ugyanakkor más légitársaságokat is érinthet, a Lufthansa műszaki személyzete ugyanis néhány kisebb belföldi, illetve néhány tengerentúli külföldi légitársaság gépeit is ellenőrzi.

A ver.di szóvivője azt hangoztatta: a sztrájk elsődleges célja nem az, hogy minél több járatot töröljenek, hanem az, hogy a Lufthansát elsősorban gazdaságilag sújtsák. Ez különösen érvényes arra az esetre, ha a légitársaság bizonyos szolgáltatások teljesítését a sztrájk miatt külső cégekre bízza. A szóvivő kilátásba helyezte ugyanakkor a sztrájk befejezését, amennyiben a bérkonfliktusban a Lufthansa új - értékelhető - ajánlattal áll elő.

A Lufthansa szükségtervet dolgozott ki elsősorban a tengerentúli, valamint a legnagyobb európai fővárosok közötti járatok közlekedésének biztosítására. A terv keretében ugyanakkor az utasoknak felajánlották, hogy más légitársaságokra váltsák át jegyeiket, illetve lehetséges esetben a vasutat vegyék igénybe.

Ugyancsak hétfőn nyilvánosságra hozott becslések szerint a sztrájk napi 6 millió eurós veszteséget okozhat a német légitársaságnak.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×