eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Koplalnak az erőszak terjedése ellen

Egy kaliforniai város vezetői úgy döntöttek, hogy egységbe kovácsolják a közösséget, így hívják fel a figyelmet az egyre terjedő bandakultúra veszélyességére. A jelszó: koplalás!

Salinas mezőgazdasági városát az Egyesült Államok salátástálának becézik, de itt élt az irodalmi Nobel-díjas író, John Steinbeck is. A város azonban már nem csak ezek miatt híres, ugyanis a vezetői úgy döntöttek, hogy kampányba kezdenek az egyre növekvő erőszak visszaszorításáért.

Koplalás a békéért - ez a neve az egy hétig tartó kezdeményezésnek, aminek célja az volt, hogy egységbe kovácsolja a város közösségét. Salinasban idén már a 17 gyilkosságot követték el.

A kaliforniai település lakosságának 50 százaléka dél-amerikai származású, és a kilencvenes évektől erőszakhullám söpör végig a városon. Több rendelettel próbálták már visszaszorítani a bandakultúrát: rendőrség megerősített járőrözése, a helyi hatóságok beavatkozása, a fiataloknak ingyenes belépő a könyvtárakba - ám nem vezettek eredményre a lépések.

A városvezetés úgy döntött, hogy a közösségi érzést kell erősíteni a lakosokban, hogy a bűnözők lássák: az emberek össze tudnak fogni az erőszak ellen. A helyieket arra kérték, hogy egy hétig böjtöljenek, és aki vállalkozott erre, kitűzőt kapott.

A becslések szerint 2 ezren vettek részt a kezdeményezésben, amit a város papja és a helyi újság is támogatott.

"Nem mondom azt, hogy ez megakadályoz egy bandatagot abban, hogy fegyvert fogjon és lelőjön valakit, de ez egy jelentős eszköz. A közösségi szolidaritásról és elkötelezettségről szól, és arról, hogy az emberek miként gondolkodnak a problémáról" - állítja Dennis Donohue polgármester.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×