eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Különös mellékhatás -kártérítés a gyógyszertől kapott játékszenvedélyért?

Egy volt bankár három gyógyszergyárat perel, mert az általuk forgalmazott gyógyszertől olyan játékszenvedélye támadt, hogy éjszakánként nem tudta abbahagyni az internetes szerencsejátékot. A felperes Parkinson-kór miatt szedte az orvosságot, és a kezelést abbahagyva öt hét alatt leszokott a játékról, de addigra már hárommillió dollárt vesztett.

Az Egyesült Államokban a Parkinson-kór kezelésére leggyakrabban alkalmazott készítmény 1997-ben került forgalomba. Félmillió betegnek rendelték e készítményt.

Randolf Simens betegsége 2002-ben kezdődött, öt éven át kapta a gyógyszert. Most azért perel három világcéget, mert súlyos anyagi veszteségeit leküzdhetetlen játékszenvedélye okozta, és szerinte a gyógyszergyárak a szer nemkivánatos hatásait nem vizsgálták ki megfelelően, a betegeket pedig nem figyelmeztetik eléggé erre a veszélyre.

Simens sikeres bankár volt, csak alkalomszerűen foglalkozott szerencsejátékkal. A kezelés megkezdése után kézremegése javult, ám nyugtalanná vált, egész éjszaka a számítógép előtt ült és szerencsejátékokkal töltötte az időt, sőt játékkaszinókba járt, gyakran utazott.

"Ostobaság volt. Egyszerűen nem tudtam abbahagyni" - mondotta Simens, aki személyesen indította el a pert, mert már ügyvédre sincs pénze. Jogtanácsost pedig nem lenne nehéz találnia: amikor a mellékhatásra vonatkozó megfigyelések megjelentek a tudományos folyóiratban, erre szakosodott ügyvédi irodák külön weboldalakon toborozták a betegeket, akik szedték a gyógyszert és szenvedélyesen játszani kezdtek.

Az első esetleírásokat a Mayo Klinika kutatói közölték. Akkor tizenegy, Parkinson-kóros betegről számoltak be, akik az ilyen tipusú gyógyszerek szedésének megkezdése után megszállott szerencsejátékossá váltak. Ez szerencsére nem gyakori: későbbi vizsgálatok adatai szerint 529 betegből nyolc lett a játékkaszinók rabja.

A Pfizer gyógyszergyár szóvivője hangsúlyozta, hogy ők 2005 óta már nem forgalmazzák a készítményt, mióta fény derült a szokatlan mellékhatásra.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×