eur:
388.38
usd:
360.44
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Saját eredményes lobbizásának áldozatává vált az élelmiszeripar"

Saját eredményes lobbizásának áldozatává vált az amerikai élelmiszeripar - jegyezte meg az AP az országban kirobbant élelmiszerfertőzési botrány kapcsán. Április óta 43 szövetségi államban és Kanadában is közel 1300 ember betegedett meg szalmonellafertőzés miatt.

Az amerikai élelmiszergyártók eredményesen lobbiztak a Bush-kormányzatnál a "költséges bürokrácia" csökkentéséért - ez alatt azt értették, hogy dokumentálniuk kellett az egyes élelmiszerek eredetét, amelynek segítségével az ellenőrök gyorsan azonosítani tudják, honnan indul ki egy-egy fertőzés - állítja az AP, amelynek munkatársa több dokumentumot is látott.

A Fehér Ház elvetette azt a tervet is, hogy elektronikus adatbázist hozzanak létre az élelmiszerek eredetéről. A gyártók szerint ezek az intézkedések túlságosan költségesek lettek volna, és akadozott volna miattuk az ellátás.

Április óta azonban 43 szövetségi államban és Kanadában is közel 1300 ember betegedett meg szalmonellafertőzés miatt. A nyomozók először a paradicsomra gyanakodtak, de most figyelmük a mexikói konyha kedvelt csípős összetevője, a jalapeno paprika felé fordult.

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ügynökség (FDA) egyik korábbi tanácsosa, aki immár az élelmiszergyártók szövetségének egyik főnöke, elismerte, hogy a szigorúbb szabályozással gyorsabban meg lehetett volna fékezni a szalmonellafertőzést.

Felvizezték a javaslatot


2003-ban és 2004-ben a Fehér Ház azonban úgy döntött, hogy a gyártók tiltakozása miatt felvizezi az ügynökség javaslatát, amelynek egyik célja a bioterrorizmus elleni védekezés volt. Az AP által látott feljegyzések szerint az élelmiszercégek vezetői 10 alkalommal találkoztak a Bush-kormányzat illetékeseivel.

A dokumentumokat az információ szabadságáról szóló amerikai törvény alapján kérte ki egy jogvédő szervezet, és juttatta el a hírügynökségnek. A gyártók azzal érveltek, hogy a javaslat alkotói minden morzsát nyomon akartak követni a mezőtől egészen a kukáig, de a fokozott ellenőrzés nem mindig garantálja az eredményt.

Az illetékes ügynökség közben hónapokon át képtelen volt rátalálni a szalmonellafertőzés forrására, egészen addig, amíg néhány nappal ezelőtt egy texasi raktárban szalmonellás jalapeno paprikát fedeztek fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×