eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Nem sajátíthatja ki Leszbosz szigete a "leszbikus" kifejezés használatát

Elvesztették a pert a görög Leszbosz szigetének azon lakói, akik be akarták tiltatni, hogy a homoszexuális nők megjelölésére használják a sziget nevéből származó "leszbikus" kifejezést, állítván, az megszégyeníti őket, és sérti identitásukat. A döntés ellen azonban még fellebbezhetnek.

Elvesztette a pert az a három leszboszi, akik meg akarták tiltani, hogy a homoszexuális nőkre használják a "leszbikus" kifejezést (a leszboszi és a leszbikus alapvetően angolul is egyaránt lesbian, habár ritkán hallani arról, hogy azt a görög sziget lakóinak megjelölésére használnák).

A görög Leszbosz szigetének lakói úgy érveltek, ez sérti identitásukat. A pereskedők vezetője, Dimitrisz Lambrou publicista szerint a terminus egyenesen emberi jogaikat hágja át, és megszégyeníti őket szerte a világon. Ráadásul lépten-nyomon problémát okoz a közéletben is.

Az athéni bíróság szerint azonban nincs okuk arra, hogy megalázva érezzék magukat, mivel a "leszbikus" kifejezés nem tartozik a sziget lakóinak identitásához. Ráadásul a felpereseknek meg kell fizetniük a 230 eurós (54 ezer forint) perköltséget is.

A Görög Meleg és Leszbikus Unió (Olke) üdvözölte a döntést. Az ügynek azonban nem biztos, hogy vége van: a döntés ellen még fellebbezhetnek a tiltakozók.

Leszbosz a harmadik legnagyobb görög sziget, amely a török partok közelében fekszik. Görögországban inkább Mitilénnek nevezik, a sziget fővárosa után. Az eresszoszi üdülőközpont a leszbikusok kedvenc helye.

A sziget nevéből származik a leszbikus kifejezés. Itt élt ugyanis az Krisztus előtti 6. század elején Szapphó költőnő, aki egy másik asszonyhoz írta gyönyörű szerelmes verseit. Az ő szülővárosa Eresszosz.

Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 13. 18:40
×
×
×
×