eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Bomberdzsekit kapott Bush elnöktől a brit miniszterelnök

Többet költött átlagosan utazgatásra Tony Blair, mint utódja, Gordon Brown, aki az ajándékozásal is spórol, valamint a Csalagúton át jár Brüsszelbe. A brit miniszterelnök még a tanácsadóknak is kevesebbet fizet ki - úgy, hogy több van belőlük, mint eddig. Ki tudja, mindez talán azért van, mert Gordon Brown korábban pénzügyminiszter volt Tony Blair kormányában.

Nem csak nálunk, Magyarországon érdekes, vezető politikusaink hányszor és mennyiért, milyen jogcímen utazgatnak szerte a világban. A Times szerint Gordon Brown kevesebbért utazgat, mint az Egyesült Királyság előző miniszterelnöke, Tony Blair.

Több mint 724 ezer fontba, azaz 212 millió forintba került Tony Blair távozása előtt, hogy utolsó három hónapjában kilenc út keretében körbelátogatta a világot.

A kritizáló hangok által csak hosszú búcsúnak nevezett körút keretében Blair ötször utazott az Európai Unióba, egyszer ment Líbiába, hogy Tripoliban találkozzon Kadhafival, részt vett a németországi G8-csúcson, és meglátogatta a pápát a Vatikánban. Valamint elrepült Washingtonba is.

Blair Egyesült Államok-beli útja , melyre 18 hivatalnok kísérte el, 319 ezer, a Tripoliba való kiruccanás pedig 314 ezer fontot kóstált.

Gordon Bown ezzel szemben miniszterelnöksége első 10 hónapjában 950 ezer fontot utazott el (279 millió forint). Brüsszelbe elődeivel ellentétben az Eurostarral, a kontinenst Nagy-Britanniával a La Manche csatorna alatt összekötő Csalagútban közlekedő vonat segítségével járt.
Habár most jelentősen megnőttek utazási költségei, mivel elrepült Szaúd-Arábiába, Japánba és a Közel-Keletre. Augusztusban pedig az olimpiára látogat.

Brown ugyancsak kevesebbet költ ajándékozásra is, és ő maga is egyszerűbb ajándékokat kap. Bush elnök például a múlt nyáron egy bőrből készült, barna bomberdzsekivel kedveskedett kollégájának.

Az ajándékok általában az állam tulajdonai, és a minisztereknek fizetniük kell egy bizonyos összeget, hogy megtarthassák azt. A képviselők azonban többnyire megtarthatják azokat egy darabig, és igényelhetik, hogy tovább is megtarthassák, hacsaknem fontos történelmi ereklyéről van szó.

A miniszterelnökök általában hivataluk lejártával szokták megvásárolni a számukra kedves ajándékokat.

Brown azonban úgy döntött, az állam tulajdonában hagyja egy halászhajó modelljét a Maldív-szigetek elnökétől, Etiópia elnökétől egy emlékérmet, egy kőgolyót az afganiszáni államfőtől, és egy ékszeres órát Szaúd-Arábia királyától, Abdullahtól.

Ugyancsak az államé marad egy táska, melyet a miniszterelnök felesége kapott egy amerikai üzletembertől.

Mindezeken felül csökken a tanácsadóknak kifizetett összeg is, habár 18-ról 24-re emelkedett a számuk a Downing Streeten.

Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 13. 18:40
×
×
×
×